Sınav sonuçlarını gün içinde açıklayan ÖSYM, YKS sonuçlarını saat 00.01'de adaylara duyurdu. Sonuçlarını hemen ardından öğrenciler sıralamaları ve üniversite taban puanlarını araştırmaya başladı. Tercih yapacak adaylar için ön bilgilendirme amaçlı kontenjan kılavuzu yayımlandı fakat, YKS tercih kılavuzu henüz yayımlanmadı. Haberimizden üniversite taban ve taban puanlarına, YKS sonuçlarına erişebilirsiniz.

YKS SONUÇLARI SORGULAMA

TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?

Üniversite sınav sonuçları ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden açıklandı. YKS sonucunu öğrenmek isteyen adaylar ÖSYM AİS üzerinden sınav sonucunu sorgulayabilecek. Üniversite tercihleri ise 7 Ağustos ile 14 Ağustos arasında gerçekleşecek.

Sınav sisteminin değişmesi ile adayların puan sistemi de değişti. Puan sisteminin ve katsayıların değişmesi ile birlikte, üniversite tercihi yapacak adayların önceki yılın taban ve tavan puanları yerine sıralamaları baz alması gerekiyor. Katsayıların değişmesi sıralamalar da yanıltıcı olabilir. Aşağıdaki linklerden 2017 üniversite taban puanlarını öğrenebilirsiniz.

2017 ÜNİVERSİTE PUAN TABLOSU 1

2017 ÜNİVERSİTE PUAN TABLOSU 2

2018 KONTENJAN KILAVUZU

Sonuçların açıklanmasının ardından ise adaylar için bir hafta sürecek olan tercih maratonu başlayacak. Üniversite tercihleri 7-14 Ağustos'ta yapılacak. Tercih bildirim işlemi tamamlandıktan sonra tercih süresi içerisinde “https://ais.osym.gov.tr” internet adresinden değişiklik yapılabilecek. 2018-Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı en az 150 olan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-TYT ve varsa Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puanlarını da göz önünde tutarak kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten bireysel olarak yapacak. 2018-2019 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezi yerleştirme işlemine girecek adaylar, 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacak.

[old_news_related_template title="Taban puanlarında çok buna dikkat! 2018'de üniversite tercihleri zorlayabilir..." desc="Üniversite adayları tercih işlemlerini gerçekleştirerek eğitim hayatlarındaki önemli bir virajı dönecek. Merak edilen soruların arasında tercih kılavuzu detayları, taban puanlar, tavan puanlar, kontenjanlar gibi ayrıntılar yer alıyor ancak bu noktada farklı detayları da es geçmemek gerekiyor. Eğitimci Onur Soğuk, tercih dönemi için sozcu.com.tr okurları için kaleme aldığı yazı şöyle: Özellikle puan türlerinin azalması ve sınav sisteminin puan hesaplama katsayılarının değişip tekdüze haline gelmesi YGS&LYS dönemindekilere hiç benzemeyen bir tercih döneminin bizi beklediğine işaret. Adaylar ilk şaşkınlığı sınav sonuçlarıyla yaşayacaklardır." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/yks-tercih-islemleri_16_9_1533020832.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/egitim/taban-puanlarindan-cok-buna-dikkat-2018de-universite-tercihleri-zorlayabilir-2550089/"]

[old_news_related_template title="4 ve 2 yıllık bölümler listesi! İşte önlisans ve lisans programları..." desc="Üniversite sınavı sonuçlarının açıklanması ile birlikte üniversite bölümlerini araştırıyor. ÖSYM'nin ön bilgilendirme amaçlı yayınladığı kılavuzu ile 4 yıllık ve 2 yıllık bölümlerin ve kontenjanlarının listesi açıklandı. İşte önlisans (2 yıllık) ve lisans (4 yıllık) bölümler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/aol-sinav-sonuclari-shutter-1_16_9_1533027040.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/egitim/4-ve-2-yillik-bolumler-listesi-iste-onlisans-ve-lisans-programlari-2550472/"]