Aylardır süren sınav maratonu sona erdi ve YKS sonrasında üniversite tercihleri tarihi geldi. Öğrenciler ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemine giriş yaparak üniversite tercih sıralamalarını gerçekleştirecekler. ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden yapılacak tercihlerden önce birçok önemli detay bulunuyor. Peki YKS tercihleri nasıl yapılacak?

YKS TERCİHLERİ BAŞLADI

ÖSYM'nin 2018 iş takvimine göre üniversite tercih süreci bugün itibariyle başladı. Sürecin doğru bir şekilde ilerleyebilmesi için tercih kılavuzu yayımlandı. Adaylar, tercih işlemlerini T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden bireysel olarak gerçekleştirecek. 2018-Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı en az 150 olan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-TYT ve varsa Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puanlarına göre tercihte bulunacak. 2018-TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar ön lisans programlarını, 2018-Alan Yeterlilik Testi (AYT) veya Yabancı Dil Testi'nde (YDT) ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alanlar lisans programlarını tercih edebilecek.

ÖSYM'DEN ÖNEMLİ BİR GÜNCELLEME GELDİ

ÖSYM'nin internet sitesinde, kamuoyunda anlaşılmayan hususlara açıklık getirmek için 2018-YKS'ye ilişkin güncellenen sıkça sorulan soru ve cevaplar paylaşıldı.
Buna göre, sonuç belgesindeki ek puanlı başarı sırası, adayın kendisi ile aynı veya yakın alandan mezun olup ek puanları ile "YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nda belirtilen ilgili yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı bulunan adaylar içindeki başarı sırasını gösteriyor.  Adayların, program tercihlerini yaparken ek puanlı başarı sırasından daha çok genel başarı sırasını göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

PROGRAM KONTENJANLARI

Tıp programlarının toplam 14 bin 657, eczacılık programlarının 3 bin 366, mimarlık programlarının 8 bin 796, diş hekimliği programlarının 6 bin 109, mühendislik programlarının 83 bin 2, hukuk programlarının ise 16 bin 662 kontenjanı bulunuyor.  YKS'ye engelli aday olarak başvurmayanlar, özel yetenek sınavlarına engelli aday olarak başvuru yapabilecek. Engelli adaylardan, TYT puanı 100 ve üzerinde olanlar, durumlarını "engelli sağlık kurulu raporu" ile belgelemeleri kaydıyla, özel yetenek sınavları için ilgili üniversiteye başvuru yapabilecek.  Engelli adayların, özel yetenek sınavlarına başvurmak için ÖSYM'ye sağlık raporu göndermesi gerekmeyecek. Özel yetenek sınavlarına başvurmak isteyen engelli adaylar, "engelli sağlık kurulu raporu"nu ilgili üniversiteye sunacak.  Bir yükseköğretim programına merkezi yerleştirme ile yerleştirilen adayların, yerleştirme sonuç belgesinde kayıt tarihi ve adresi yer alacak. Ayrıca yerleştirildikleri üniversitelerden de ayrıntılı bilgi alabilecek.  Tercih ve yerleştirme için herhangi bir ücret ödenmeyecek. ÖSYM başvuru merkezlerinde tercih işlemi yapılamayacak.



TERCİHLER NE ZAMAN BİTECEK?

Kurum tarafından açıklanan bilgilere göre başvurular 7 Ağustos 2018 tarihinde başlıyor, 14 Ağustos 2018 tarihinde saat 23:59’ta sona eriyor. Kurum tarafından açıklanan bilgiye göre başvurular sadece ÖSYM AİS sayfasında gerçekleşecek. ÖSYM sınav merkezlerinde başvurular yapılmayacaktır. 15 Ağustos 2018 saat 00:00’dan sonra başvurularda değişiklik yapılmıyor.

sınav tercih sözcü ile ilgili görsel sonucu

ÖSYM'NİN AÇIKLADIĞI TABLO 3 VE TABLO 4 NEDİR? NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Üniversite öğrenci adayları YKS (Yükseköğretim Kurumları) sınavından 150 puan ve üzeri aldıysa, iki yıllık bölümler için Tablo 3 üzerinden başvurular yapabilirken, 180 puan ve üzeri için dört yıllık bölümler için başvuru yapabilir. 180 puan altında puan alanlar Tablo 4’ten başvuru yaparsa, geçersiz sayılacaktır.



ÜNİVERSİTELERİN BAŞARI SIRALAMASI DEĞİŞEN BÖLÜMLERİ

Hukuk programları EA En düşük 190 bininci (190.000)

Mühendislik programları SAY En düşük 300 bininci (300.000)

Mimarlık programları SAY En düşük 250 bininci (250.000)

Tıp programları SAY En düşük 50 bininci (50.000)

Öğretmenlik programları İlgili Puan Türünde En düşük 300 bininci (300.000)

* Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil

** Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil

ÜNİVERSİTE TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Ağustos ayı itibariyle YKS tercih sonuçları süreç tamamlandıktan sonra iki hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Buna göre üniversiteye kayıt yaptıracak öğrenciler bir an önce açıklanmasını bekledi YKS tercih sonuçları çok kısa bir süre içerisinde ulaşmış olacak. Sonuçlar ÖSYM'nin resmi sitesinden duyurulacak ve başka bir yerden öğrenilmeyecek.