YKS tercihleri için araştırma yapan öğrenciler YÖK'ün tercih sihirbazı YÖK Atlas'la ilgili detayları araştırmaya başladı. Bu yıl değişen sınav sistemi nedeniyle uzmanlar, sürpriz yerleşmeler olabileceğini belirterek, adaylara geniş bir aralıktan tercih yapmasını önerdi. ÖSYM, adayların tercih işlemini kolaylaştırmak için YKS tercih klavuzunu yayınladı. Öğrencilerin YKS tercih klavuzunu ve üniversitelerin taban puanlarını inceleyerek tercihte bulunması gerekiyor. YÖK'ten barajlar hakkında önemli bir açıklama geldi...

YÖK ÜNİVERSİTE BARAJLARINI DÜŞÜRDÜ

Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) yapılan açıklamaya göre, üniversite tercihi yapacak adayların lehine barajların genişletildiği ifade edildi. YÖK’ün internet sitesinden yapılan duyuruya göre, “Öğrencilerimizin lehine olmak üzere önceki yıllarda yürürlüğe konulan bazı programlara ait başarı sırası sınırlamalarının kalite önceliğimizden sarfınazar edilmeksizin genişletilmesi uygun görülmüş ve ilgili programların tercih edilebilmesi için gerekli olan asgari başarı sıralaması sınırları bu yıl için aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.” denildi.

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU NASIL KULLANILIR?

YÖK’ün yayımladığı Atlas tercih robotu, ÖSYS ile öğrenci alan lisans programlarının, kontenjan, yerleşen sayısı, taban puan ve taban başarı sırası bilgilerine ulaşmada kolaylık sağlıyor.

Son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı, aşağıdaki linke tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak olan “Puan Türü Seçin” alanını doldurduktan sonra kolayca görüntülenebilecek.

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYIN


2018 YKS tercih klavuzu: Üniversite taban puanları sorgulama | YÖK barajları düşürdü

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE BUNLARA DİKKAT

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte sıra tercihlere geldi. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, adayları zorlu bir tercih sürecinin beklediğini söyledi. Yeşilyurt, “Almış oldukları puanlar ve başarı sıraları geçen yıla göre çok daha düşük gözüküyor. ÖSYM; Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na herhangi bir başarı sırası ve puan koymamakla en iyi yolu izledi diye düşünüyorum. Çünkü bu sistem YGS /LYS'den çok ama çok farklı” dedi.

Adaylara tek bir kitapçık verildiği için ÖSYM ortalamalarının, standart sapmaların, barajı geçen aday sayılarının, TYT, AYT ve YDT oturumlarına katılan ve sınavı geçerli olan adayların verilerini kullanarak hesapladığını belirten Yeşilyurt, bu durumun ister istemez ortalamaları da düşürdüğüne işaret etti.

Ayrıca puan hesaplama yönteminden dolayı özel puan türünde çok sayıda eşit ağırlıkçı (EA), EA puan türünde de çok sayıda sayısalcı bulunduğunu kaydeden Yeşilyurt, “Örneğin; bir sayısalcı matematik sorusunu yanıtladığında eşit ağırlıklı puanı, bir EA'cı da Türk dili ve edebiyatı sorusu yanıtladığında sözel puanı da hesaplanmış oluyor. Bu durum tercihi özellikle EA ve sözelciler için daha da zorlaştırıyor. Çünkü ne kadar sayısalcının eşit ağırlık alanında yer alan hukuk, psikoloji ya da psikilojik danışmanlık ve rehberlik (PDR) bölümlerine yöneleceğini kestiremiyoruz. Ya da eşit ağırlık öğrencilerinin sözel puan türünden alan reklamcılık, halkla İlişkiler gibi bölümleri tercih edip etmeyeceklerini bilemiyoruz” dedi.

YKS tercih kılavuzu: Kontenjanlar belli oldu! YKS kılavuzu ve öğrencilere yol gösterecek tercih robotu

GENİŞ BİR ARALIKTAN TERCİH YAPILMALI


Geçen yıla göre çok sürpriz yerleşmeler olabileceğini, bazı programların başarı sıralarının düşebileceğini düşünen Yeşilyurt, şunları söyledi: “Özellikle Eşit Ağırlık ve Sözel bölümler için bu beklentim daha da yüksek. Adaylar morallerini bozmadan çok geniş bir aralıktan tercihlerini yapmalılar. 24 tercih hakkı bulunduğu için mümkün olduğunca fazla tercih yapsınlar. Belki de hiç beklemedikleri bir yere yerleşecekler.”