Geçtiğimiz günlerde binlerce Üniversite adayı tercih işlemlerine start verdi. ÖSYM'nin resmi sitesi üzerinden gerçekleştirilen YKS başvuruları için son gün ÖSYM tarafından belirlendi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleri 14 Ağustos'ta sona erecek. Peki kimler tercih hakkı yapmaya sahip, tercih işlemlerinde büyük önem taşıyan tercih robotu nasıl kullanılır?

TERCİH ROBOTU... İŞTE YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU KULLANIMI

YÖK'ün yayımladığı Atlas tercih robotu, ÖSYS ile öğrenci alan lisans programlarının, kontenjan, yerleşen sayısı, taban puan ve taban başarı sırası bilgilerine ulaşmada kolaylık sağlıyor. Son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı, aşağıdaki linke tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak olan "Puan Türü Seçin" alanını doldurduktan sonra kolayca görüntülenebilecek.

sinav-4-iha

YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN BİTİYOR?

ÖSYM tarafından 7 Ağustos'ta başlatılan YKS tercihleri 14 Ağustos'ta sona erecek. Tercih işlemleri bu süre içinde ÖSYM AİS sistemi üzerinden yapılabilecek. Adaylar, tercih işlemlerini T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile 14 Ağustos'a kadar ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden bireysel olarak gerçekleştirecek. Adayların, işlemlerini tamamladıktan sonra tercih süresi içerisinde "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden tercih bilgilerini kontrol etmesi ve yazıcıdan listelerini alması gerekiyor.

ÖSYM'DEN ÖNEMLİ BİR GÜNCELLEME GELDİ

ÖSYM'nin internet sitesinde, kamuoyunda anlaşılmayan hususlara açıklık getirmek için 2018-YKS'ye ilişkin güncellenen sıkça sorulan soru ve cevaplar paylaşıldı.
Buna göre, sonuç belgesindeki ek puanlı başarı sırası, adayın kendisi ile aynı veya yakın alandan mezun olup ek puanları ile “YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda belirtilen ilgili yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı bulunan adaylar içindeki başarı sırasını gösteriyor. Adayların, program tercihlerini yaparken ek puanlı başarı sırasından daha çok genel başarı sırasını göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

TABLO 3 VE TABLO 4'TE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Aday 150 puan ve üzeri aldıysa, iki yıllık bölümler için Tablo 3 üzerinden başvurular yapabilirken, 180 puan ve üzeri için dört yıllık bölümler için başvuru yapabilir. 180 puan altında puan alanlar Tablo 4'ten başvuru yaparsa, geçersiz sayılacaktır.