YKS başvuruları için son gün ÖSYM tarafından belirlendi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleri için son gün 14 Ağustos, yani bugün olarak belirlendi. Tercih işlemlerini gerçekleştirmeye başlayan adaylar hız kesmeden üniversite YKS tercihlerini sürdürüyor. YKS tercih sonuçlarının ise 31 Ağustos'ta açıklanması bekleniyor. İşte YKS tercihleri için geri sayım sürerken merak edilenler...

Aşağıdaki linkten YÖK ATLAS tercih robotuna ulaşabilirsiniz...

Son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı, aşağıdaki linke tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak olan “Puan Türü Seçin” alanını doldurduktan sonra kolayca görüntülenebilecek.

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYIN

2018 YKS tercih klavuzu: Üniversite taban puanları sorgulama | YÖK barajları düşürdü

TERCİHLERDE HANGİ PUAN KULLANILACAK?

2018-Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı en az 150 olan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-TYT ve varsa Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL puanlarına göre tercihte bulunacak. 2018-TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar ön lisans programlarını, 2018-Alan Yeterlilik Testi (AYT) veya Yabancı Dil Testi’nde (YDT) ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alanlar lisans programlarını tercih edebilecek.

TERCİHLER NE ZAMAN BİTECEK?

Kurum tarafından açıklanan bilgilere göre başvurular 7 Ağustos 2018 tarihinde başlıyor, 14 Ağustos 2018 tarihinde saat 23:59'ta sona eriyor. Kurum tarafından açıklanan bilgiye göre başvurular sadece ÖSYM AİS sayfasında gerçekleşecek. ÖSYM sınav merkezlerinde başvurular yapılmayacaktır. 15 Ağustos 2018 saat 00:00'dan sonra başvurularda değişiklik yapılmıyor.

 YKS TERCİHLERİNİ YAPACAKLAR İÇİN ÖNEMLİ LİNKLER

ÖSYM AİS YKS TERCİHİ YAPMAK İÇİN TIKLA

YKS TERCİH KLAVUZU İÇİN TIKLA

ÜNİVERSİTE BAŞARI SIRALAMALARINI GÖRMEK İÇİN TIKLA

NİVERSİTE TERCİHLERİNDE BUNLARA DİKKAT

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte sıra tercihlere geldi. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, adayları zorlu bir tercih sürecinin beklediğini söyledi. Yeşilyurt, “Almış oldukları puanlar ve başarı sıraları geçen yıla göre çok daha düşük gözüküyor. ÖSYM; Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na herhangi bir başarı sırası ve puan koymamakla en iyi yolu izledi diye düşünüyorum. Çünkü bu sistem YGS /LYS’den çok ama çok farklı” dedi.

Adaylara tek bir kitapçık verildiği için ÖSYM ortalamalarının, standart sapmaların, barajı geçen aday sayılarının, TYT, AYT ve YDT oturumlarına katılan ve sınavı geçerli olan adayların verilerini kullanarak hesapladığını belirten Yeşilyurt, bu durumun ister istemez ortalamaları da düşürdüğüne işaret etti.

Ayrıca puan hesaplama yönteminden dolayı özel puan türünde çok sayıda eşit ağırlıkçı (EA), EA puan türünde de çok sayıda sayısalcı bulunduğunu kaydeden Yeşilyurt, “Örneğin; bir sayısalcı matematik sorusunu yanıtladığında eşit ağırlıklı puanı, bir EA’cı da Türk dili ve edebiyatı sorusu yanıtladığında sözel puanı da hesaplanmış oluyor. Bu durum tercihi özellikle EA ve sözelciler için daha da zorlaştırıyor. Çünkü ne kadar sayısalcının eşit ağırlık alanında yer alan hukuk, psikoloji ya da psikilojik danışmanlık ve rehberlik (PDR) bölümlerine yöneleceğini kestiremiyoruz. Ya da eşit ağırlık öğrencilerinin sözel puan türünden alan reklamcılık, halkla İlişkiler gibi bölümleri tercih edip etmeyeceklerini bilemiyoruz” dedi.


YKS tercih kılavuzu: Kontenjanlar belli oldu! YKS kılavuzu ve öğrencilere yol gösterecek tercih robotu


GENİŞ BİR ARALIKTAN TERCİH YAPILMALI

Geçen yıla göre çok sürpriz yerleşmeler olabileceğini, bazı programların başarı sıralarının düşebileceğini düşünen Yeşilyurt, şunları söyledi: “Özellikle Eşit Ağırlık ve Sözel bölümler için bu beklentim daha da yüksek. Adaylar morallerini bozmadan çok geniş bir aralıktan tercihlerini yapmalılar. 24 tercih hakkı bulunduğu için mümkün olduğunca fazla tercih yapsınlar. Belki de hiç beklemedikleri bir yere yerleşecekler.”