Bizim ilgimiz sadece uydu göndermekle sınırlı kalırken, birçok ülke ve şirket uzaya başta asteroit madenciliği ve turizm olmak üzere trilyonlarca dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor. ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley’in raporuna göre, şu anda yaklaşık 400 milyar dolar olan uzay endüstrisinin 2040 yılında 1.1 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Rapora göre, uzay yatırımlarını 20 şirket şekillendirecek.

ÜLKE SAYISI ARTIYOR

İlk sırada Elon Musk’ın SpaceX şirketinin bulunduğu sıralamada Facebook, Alphabet, Amazon, Qualcomm ve Lockheed Martin gibi dünya devleri yer alıyor. Sektör dağılımına bakıldığında ise bu 20 şirket arasında yazılım, iletişim, internet, sigorta, havacılık ve savunma geliyor. Rapora göre, internet erişimi gelecekte uydularla sağlanacak ve sadece bu alandaki ekonomik büyüklük 400 milyar dolara ulaşacak.

Soğuk savaş döneminde ABD ile Rusya arasında başlayan uzay yarışı, Sovyet bloğunun dağılması ve teknolojinin hızla gelişmesi ile farklı bir evreye ulaştı. Uzaya fırlatılan mekikler, uydular ve Ay’a yolculuklarla büyük bir bilgi birikime ulaşan insanoğlu, gözünü daha farklı hedeflere dikti. Dünya dışına yönelen yatırımcılar, uzay ekonomisinin de doğuşunu sağladı. Eskiden sadece devlet eliyle yapılan uzay yatırımlarını, şu anda özel sektör daha çok yapmaya başladı. NASA, Avrupa Uzay Ajansı, Rusya, Çin, Hindistan ve Japonya gibi devletler ve kamu kurumları da uzay yatırımlarını artırarak devam ettiriyorlar.

11-uzay1

ASTEROİT MADENCİLİĞİ

Uzaydan gelir elde etmek isteyen şirketlerin gözünü, değerli madenlere sahip asteroitler kamaştırıyor. Şu ana kadar içeriği kesinleşmiş 3 asteroit, zengin ölçekte altın, platin ve rodyuma sahip. Bunlardan 500 metre büyüklüğündeki bir asteroitteki platinin değerinin 2.9 trilyon dolar olduğu ifade ediliyor. Şirketler, bu tarz değerli madenleri çıkarmak için ‘uzay madenciliği’ne yatırım yapıyorlar.

Uzaya yatırım yapan şirketler arasında “uzay turizmi” konusunda da kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. ABD’nin Los Angeles merkezli bir şirketi 2021 yılında ilk uzay otelini açacağını duyurdu. 330 metreküp büyüklüğe sahip otelde 6 kişi kalabilecek. Uzaya büyük ilgisi olduğu bilinen Amazon’un kurucusu Jeff Bezos da, Blue Origin şirketi ile 2018 yılı bitmeden ilk uzay turistlerini taşımayı planlıyor. Özel kapsüllerle yörüngeye çıkmak isteyenler, bu yolculuk için 200 bin doları gözden çıkarmak zorunda kalacaklar.

İnşaat sektörü de gözünü dikti


Uzay ekonomisinin geleceğinde 5 sektör ön plana çıkıyor. Enerji, madencilik, taşıma, inşaat ve gayrimenkul (yaşam alanı yapıları) sektörleri, uzaya uygun şartlarda geliştirecekleri projelerle uzay ekonomisinden büyük pay alabilirler. Uzmanlar, uzaya gidecek insanlar için dünyadaki yaşam şartlarının benzerlerinin inşa edilmesi için bu sektörlere ihtiyacın fazla olacağını vurguluyorlar.