Dün Bloomberg'ün haberine göre Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) şirketlerin finansal sektöre olan borçlarının yeniden yapılandırılmasının kapsamını belirleyecek olan "Çerçeve Anlaşma" çalışmalarında sona geldiği belirtilmişti. Çalışma kapsamında yeniden yapılandırma için banka, faktoring gibi finans kurumlarına toplam borcu 100 milyon TL ve üzeri olan şirketlerin başvurabileceği belirtiliyordu.

Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Yakup Şimşek de sozcu.com.tr'nin de izlediği Akfen Yenilenebilir Enerji'nin elektrik santrali yatırımları için yaptığı kredi sözleşmesi hakkında düzenlenen basın toplantısında, söz konusu çalışma ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Şimşek açıklamasında "Meclis açılığı zaman ilk gündeme gelecek konulardan biri bu. Konuda çalışmalar tamamlandı" ifadelerini kullandı.

TBB AÇIKLAMA YAPTI


Öte yandan Türkiye Bankalar Birliği de konu hakkında açıklama yaptı. "Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması, toplam kredilerdeki payı yaklaşık yüzde 90 olan bankalar ve diğer finansal kuruluşlar tarafından 19 Eylül 2018 itibarıyla imzalanmış ve uygulamaya girmiştir." denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İç süreçleri devam eden banka ve diğer finansal kuruluşların kısa bir süre içinde anlaşmayı imzalamaları beklenmektedir.

Finansal Yeniden Yapılandırma uygulamasının amacı gelir-gider dengesi geçici olarak bozulduğu için borçlarını ödemekte zorlanan işletmelere destek olmaktır. Bu sayede, borçlarının yeniden yapılandırılması veya yeni bir itfa planına bağlanması sonucunda borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağı tespit edilen işletmelerin ekonomik faaliyetlerinin sürdürülerek nakit akımlarının düzenlenmesine ve yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olunacaktır.

Bu yapılırken amaçlanan, alacaklıların yanı sıra ilgili borçlunun, varsa bunlarla bağlantılı bulunan diğer kuruluşlar ile hakim hissedarlarının da iyi niyetlerini ve özverilerini azami ölçüde ortaya koymaları, bu suretle bir uzlaşı platformunun ve sektörler arasında pozitif bir sinerjinin oluşturulmasıdır.

Bankacılık sektörü tüm paydaşlarıyla el birliği, işbirliği ve güç birliği içerisinde, tecrübesini ve kaynaklarını ülkemizin menfaatleri doğrultusunda en verimli şekilde kullanarak üretimin, yatırımın, ihracatın, ticaretin, istihdamın, kısaca büyümenin sürdürülmesi, varlık değerlerinin ve yatırımcı güveninin korunmasına azami ölçüde katkı sağlamaya devam edecektir.



Uygulamanın ülkemize ve ekonomimize yararlı olmasını dileriz.