Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 5 Kasım 2018 itibarıyla 81 ilde 5 bin 743 firmada 81 bin 666 ürünü denetlediklerini belirterek, "366 firmanın toplam 6 bin 399 ürünüyle ilgili haksız fiyat artışı tespiti için inceleme başlattık. Bin 612 ürünün etiketlerinde ilgili mevzuata aykırılıklar tespit ederek idari para cezası uyguladık." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Ticaret Bakanlığının 2019 yılı bütçesinin yanı sıra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığının 2017 yılına ilişkin kesin hesapları ve Sayıştay raporu ile Rekabet Kurumu ve Helal Akreditasyon Kurumunun bütçeleri görüşülüyor.

31 EKİME KADAR 14 MİLYON PAKET SİGARA


Pekcan, uyuşturucu madde, sigara ve akaryakıt kaçakçılığıyla kararlı ve yoğun şekilde mücadeleye devam ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"31 Ekim 2018 itibarıyla 43,7 ton uyuşturucu ve ara kimyasal, 14 milyon paket sigara yakalaması gerçekleştirdik. Kaçak sigara kullanım oranını tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 6,7’ye düşürdük. 2018 yılının 10 ayında yaklaşık 11 bin ton kaçak akaryakıt tespit ettik. Bu dönemde, 4 bin 568 olayda yaklaşık 2,3 milyar lira değerinde kaçak eşya yakalaması gerçekleştirdik."

HELAL AKREDİTASYON KURUMU GELİYOR


Helal ekonomisinin küresel bazda 3,9 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığına dikkati çeken Pekcan, 1,8 milyar Müslüman nüfusun gıda, tekstil, eczacılık ürünleri, kozmetik gibi alanlarda helal ürün ve belgelendirmesine ilişkin talebinin giderek arttığını, bu ihtiyacın giderilmesine yönelik Helal Akreditasyon Kurumunun 2019 yılında akreditasyon faaliyetlerine başlayacağını kaydetti.

Pekcan, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumak için de yoğun şekilde çalıştıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"2018 yılının 9 ayında Tüketici Hakem Heyetlerinde 424 bin 348 başvuruyu karara bağladık. Kararların yüzde 65'i tüketicilerin lehine sonuçlandı. Bin 11 tüketici hakem heyetinin organizasyon yapısını yeniden yapılandırdık. 1 Ağustos 2018 tarihinden itibaren, coğrafi konumları ve yapılan şikayet sayılarını dikkate alarak 211 tüketici hakem heyeti oluşturduk. Bu adımla, yıllık yaklaşık 105 milyon lira kaynak tasarrufu sağlayacağız."

Reklam Kurulu aracılığıyla tüketicilerin sağlık ve güvenliğiyle ekonomik çıkarlarının ticari reklamlar vasıtasıyla zedelenmesini engellemek için gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Pekcan, bu kapsamda ekim ayı itibarıyla Reklam Kurulu aracılığıyla yaklaşık 16 milyon lira idari para cezası uyguladıkları bilgisini verdi.

ALO 175 İLE YILLIK 350 BİN ÇAĞRIYA CEVAP VERİLDİ


Pekcan, döviz kurlarındaki yükselişler bazı mal ve hizmet maliyetlerini etkilemediği halde döviz kaynaklı maliyet artışı olduğu ve bu nedenle fiyatların artırıldığı imajı veren işletmelere karşı önlemler aldıklarını vurgulayarak, "5 Kasım 2018 itibarıyla 81 ilde 5 bin 743 firmada toplam 81 bin 666 ürünü denetledik ve 366 firmanın toplam 6 bin 399 ürünüyle ilgili haksız fiyat artışı tespiti için inceleme başlattık. Bin 612 ürünün etiketlerinde ilgili mevzuata aykırılıklar tespit ederek idari para cezası uyguladık." ifadelerini kullandı.

Tüketicilerin haksız fiyat artışına konu ürünün fotoğrafını çekip sisteme yükleyebileceği, daha kolay ve hızlı başvuru yapabilecekleri "Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemi" mobil uygulamasını tüketicilerin kullanımına sunduklarını anımsatan Pekcan, kişilerin kendi şikayetlerini de takip edebilecekleri mobil uygulama başlattıklarını dile getirdi.

Bakan Pekcan, Alo 175 Tüketici Danışma Hattı ile yıllık yaklaşık 350 bin çağrıya cevap vererek tüketicilerin sorunlarını çözmelerine yardımcı olduklarını söyledi.

AA