Protein, beslenmenin önemli yapı taşları arasında yer alıyor. Ancak herkesin protein ihtiyacı, yaptıkları spora ve bünyelerine göre değişiklik gösteriyor. Bazı spor yapan kişiler aldıkları proteinin yeterli olmadığını savunup ek gıda takviyesi olan protein tozuna başvuruyor. Uzmanlar bu pazarın yaratılmış bir pazar olduğunu ve 30 milyar dolarlık bir piyasa hacmine sahip olduğunu söylüyor. Bu modanın 15 yıl önce çıktığını belirten yetkililer tüm ürünlerin yurt dışından geldiğini söylüyor.

Protein tozları; peynir altı suyu, et, yumurta, süt gibi hayvansal, soya, pirinç, bezelye gibi bitkisel gıdalardan elde ediliyor. Genellikle yüzde 90 oranında protein içeren bu tozlar yağ, vitamin, anabolik steroitler gibi unsurları da içinde barındabiliyor. Protein oranı ne kadar düşük ise bu tür maddelerin bulunması ihtimali o kadar fazlalaşıyor.

FiYATLAR DOLARA ENDEKSLİ

Türkiye'de satılan ürünlerin hepsinin yurt dışından geldiğini söyleyen proteğin tozu satıcısı Furkan Yardımcı, "Yurt dışından bizim tarafımıza geliyor. ABD'de ne kadar ise proteinin fiyatı bizim ülkemizde de aynı. Hiçbir farkı yok. Tabi bize dolar bazında geliyor. Normal olarak da dolar yükseldiğinde toz fiyatları da yükseliyor. Satışlarımız da çok iyi. Hiçbir düşüş yok." dedi.

1-133

'ZARARLI OLSA DEVLET İZİN VERMEZ'

Bu yıl 6 mağaza açtıklarını söyleyen Yardımcı "Satışlarımız çok güzel. Hem bu ürünler zararlı olsa devlet bize bunun satışı için izin vermez." şeklinde konuştu.

30 MİLYAR DOLARLIK YARATILMIŞ BİR PAZAR

Spor yapan vatandaşların böyle bir takviyeye ihtiyacı olmadığını söyleyen acil tıp uzmanı Dr. Alp Sirman, "Bu yaratılmış bir pazardır. Sporcuların böyle bir takviyeye ihtiyacı yoktur. Kapitalizm ihtiyaç varmış gibi bir algı yaratıp sonra da bunun pazarını oluşturmuştur. Günümüzde tanımı çok doğru çünkü bütün bu beslenme ekleri modası 15 yıl önce çıktı. Ve çok iyi tasarlanmış bir pazarlama stratejisi ile sadece ABD de 30 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı.Bu pazarın içinde sadece besin katkıları üretenler yok, ilaç fabrikaları ve kolalı içecek üreticileri de bu ucuz hammadde ile yüksek katma değer sağlanan sektörde beraberler." ifadelerini kullandı.

3-77

HAZIR ÇORBALAR GİBİ İŞLENMİŞ 

Bu ürünlerin kullanımını gerektirecek bir durumun mevcut olmadığını belirten Sirman, "Protein Tozu aynı hazır çorbalar gibi işlenmiş paket ürün ve beslenme içinde yeri yok. İkinci bir sorun bu büyük ve karlı pazarda çok sayıda oyuncu var ve hepsinin standardı ayn değil, bazısı tamamen tabela şirketleri dünyanın bir ucunda yapılan ürünü ambalajlayıp satıyorlar; Bazısı etikete yazmasa bile içinde streroid hormonlar ekliyor ve kısa dönemde etki etmesini sağlayarak pazar payından daha çok yer kapmaya çalışıyor. Bazısı ise üretim sırasında bulaşma ile salmonella içerirken, bir bölümünde ağır metaller bulunmakta. Kısaca ihtiyaç olmayan sadece sen sporcusun içmezsen kasların erir diye protein eksiği olup olmadığı bile ölçülmemiş kişilere bu ürünün verilmesi anlamsız." dedi.

protein-tozu

BAKANLIK İZNİ İLE GETİRİLİYOR

Tarım bakanlığı izni ile getirildiğini söyleyen. Alp Sirman " Tarım bakanlığı izni ile getiriliyor ama resmi denetim prosedürünü bilmiyorum." diye konuştu.



PLAZA ÇALIŞANLARININ YAŞAMLARI SAĞLIKSIZ

Plaza çalışanlarının yaşamlarının sağlıksız olduğunu söyleyen Sirman "Plaza çalışanları günü hareketsiz geçiriyorlar, sonra spor salonunda bütün bu hareketsizliği telafi etmek amacı ile kısa süreli zorlayıcı, zorlayıcıdan kasıt fiziksel güç anlamında değil yoğunlaştırılmış programda kas-kemik ve eklemlerdeki zorlanmadan söz ediyorum cross-fit gibi sporlar yapıyorlar.. Ne yazık ki bu sporlar rekabete dönüşerek yapıldığı için spor yaralanmalarına yol açmakta bununla birlikte bir sosyal grup içinde 'şunu da alalım iyiymiş bunu da içelim bize gerekiyormuş' mantığı içinde bilinçsiz hareket eden çok sayıda kişi var." ifadelerini kullandı.