Yabancı yatırımcıyı çekmek ve ekonomideki potansiyel dinamiklere dikkat çekmek için her fırsatta genç nüfusu ile övünen Türkiye’de 7.5 milyon çocuk açlık ve şiddetli yoksullukla savaşıyor. 2016 yılında, Türkiye’de yaşayan 0-15 yaş arasındaki 20 milyon çocuğun yüzde 38’i, yani her 3 çocuktan 1’i temel ihtiyaçları giderilemeyen ortamlarda büyümek zorunda kaldı. Bu oranla Türkiye, Bulgaristan’ı da geride bırakarak, yoksul çocuklarıyla Avrupa’da zirveye oturdu. 7.5 milyon çocuğun yeterince beslenemediği Türkiye’de, özellikle ısınma ihtiyaçlarını karşılayamayan hane oranındaki artışla birlikte, çocukların soğuğa da mahkum kaldığı gözlendi.

YOKSULLUĞUN ZİRVESİNDEYİZ

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından Avrupa Birliği’nin yoksunluk tanımından yola çıkarak Türkiye İstatistik Kurumu verileriyle hazırlanan araştırma, vahim bir tabloyu ortaya koydu. Rapora göre, Türkiye’deki 7 milyon 510 bin çocuk şiddetli yoksulluğun yaşandığı, beslenme ve ısınma gibi en temel ihtiyaçlarının dahi karşılanamadığı evlerde yaşıyor. Bir önceki yıl yoksulluk içinde yaşayan yüzde 36.4’lük çocuk oranı ile Bulgaristan’ın ardından ikinci sırada yer alan Türkiye, 2016’da ise yüzde 38’e çıkan oranla, Avrupa ülkeleri içinde en fazla yoksul çocuğun yaşadığı ülke olarak zirveye yerleşti. Raporda, birçok Avrupa Birliği ülkesinin çocuk yoksulluğuyla mücadelede yol kat ederken Türkiye’de arttığına işaret edilerek, bu konuda izlenen politikaların yetersiz kaldığına dikkat çekildi.

BESLENEMİYOR, ISINAMIYORLAR

Raporda şiddetli maddi yoksunluğun özellikle birkaç kalemde yoğunlaştığı dikkat çekiyor. Türkiye’de yaşayan çocukların yüzde 70.7’si evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayamayan hanelerde yaşarken, 2015 verileri ile kıyaslandığında, tatil yapamayan çocukların oranında ise azalma var. Çocukların yüzde 40.8’inin iki günde bir et, tavuk, balık gibi protein içeren gıdalarla beslenemediği belirtilirken, yüzde 43.4’ü son 12 ay içinde ev kirasını, elektrik, su, gaz ve kredi kartı faturalarını planladığı gibi ödeyemeyen hanelerde yaşıyor.

Çocukların yaşadığı hanelerin yüzde 48.4’ü otomobil sahibi değil. 1 yıllık süreç içinde özellikle çocukların ısınma ihtiyacında dikkat çekici bir kötüleşme yaşanırken, ısınma ihtiyacını karşılayamayan hanelerde yaşayan çocukların oranı 2015’te yüzde 20 iken 2016’da yüzde 281’e yükseldi. 2015’ten 2016’ya Türkiye’de şiddetli maddi yoksunluk çeken çocukların oranındaki artış ısınmadan kaynaklanıyor.

21szt08a_ist-izm-ant-ank-trb

Güneydoğu bölgesinde her 2 çocuktan 1’i yoksul


Bölgesel dağılıma bakıldığında Türkiye’nin batısından doğusuna gidildikçe şiddetli çocuk yoksulluğunda artış gözleniyor. Doğu bölgeleri, Akdeniz bölgesi, Orta Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde maddi yoksunluk oranları Türkiye ortalaması olan yüzde 38’in üzerinde. Güneydoğu’da yaşayan her 2 çocuktan 1’i yani yüzde 55.4’ü maddi yoksulluk çekiyor. Şiddetli çocuk yoksulluğunun en az olduğu Batı Anadolu bölgesinde bu oran yüzde 23.5 olarak ölçülürken, Doğu Marmara bölgesi yüzde 24.6 ile Batı Anadolu’dan sonra geliyor. Güneydoğu ile Batı Anadolu arasında 31.9 puanlık fark var.