8 Mart dünya kadınlar günü yaklaşıyor. Kimi vatandaş annesine kimisi kız kardeşine kimiside eşine bu özel gün için birbirinden farklı hediyeler bakıyor. Bu hediyelerin en başında ise tek taş pırlanta yüzükler ve bu pırlantaların  kolyeleri geliyor. Peki vatandaşlar bu özel günde bu hediyeleri alabiliyorlar mı? Pırlanta alırken nelere dikkat etmek gerekir? 800 TL'ye pırlanta olur mu? Sozcu.com.tr olarak uzmanlara sorduk. Geçmiş yıllardaki pırlanta kavramının bu yıla göre çok değer kaybettiğini ancak yine bu yıllarda pırlanta üzerinde vergilendirmenin de kalktığını söyleyen uzmanlar kadınlar gününde pırlanta satışının hiç olmadığını söylüyor. İşte uzmanların kadınlar günü arifesinde pırlanta yorumu..

DİĞERLERİNE GÖRE DAHA MALİYETLİ

Uzmanlar pırlantayı ucuza mal etmek adına yüzüğün tam ortasına çok küçük bir pırlanta yerleştirip bununda etrafını yedi farklı renkli taşla süslediklerini söylüyor. Bu pırlantaların fiyatı 750 -800 TL arasında değişiyor. Bir diğeri ise mıhlama yöntemi; Yüzük tamamı ile bir tahtanın içerisine geçirilir ve pırlantalar tek tek o yüzüğün boşluklarına yerleştirilir. Tabi bu yöntem diğerlerine göre çok daha maliyetli...

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler


YENİ NESİL ÇOK TERCİH EDİYOR

Pırlantanın doğadan çıktığı sürece natürel olduğunu ve yeni neslin daha çok pırlantayı tercih ettiğini söyleyen İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler "Pırlanta doğadan çıktığı sürece natüreldir. Kimisi hem renk olarak beyaz çıkar içindeki de berrak olur. Kimisi de içinde pikeleri olur. Bunların hepsi pırlantadır. Yeni nesil pırlantaya rağbet veriyor. Altını köşede tutuyorlar. Yöresel yerlerde kullanılıyor. Şehirlerde daha çok tek taş ağırlıklı oluyor." ifadelerini kullandı.

img_6307

ÇOK DAHA FAZLA UCUZA MAL OLUYOR

Pırlantanın geçmişe yönelik olarak çok daha ucuza mal olduğunu söyleyen İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı  Norayr İşler; "Pırlanta geçmişe yönelik baktığımızda çok daha ucuza mal oluyor. %20 ötv %6 kkdf vardı. Bu kaldırıldı. Türkiye’de pırlanta üretimi kaliteli yapıldığından dolayı pırlantanın işlevini yitirmemiş bir ürün." dedi.

 

img_6313 Ahmet Yağız


ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Vatandaşın hem pırlantada hemde altında alım gücünün  düştüğünü söyleyen Kapalıçarşı'da 15 yıllık esnaf Ahmet Yağız " Bu sene ile geçen seneyi baz alırsak her sene işler çok düşüyor. Eskiden vatandaş pırlanta alırken 2 bin , 3 bin TL verirken şimdi ise 500 TL bile veremiyor. Verse de 2 saat düşünüyor. Vatandaşın alım gücü çok düştü. Biz bu tarz pırlantalara pırlanta değil 'pırlantacık' diyoruz. Bir de artık eskisi gibi değil insanlar abartılı ürünler takmıyor daha naif olanları tercih ediyor. Eskiden 18 ayardan aşağı ürün satmazken şimdi 8 ayara kadar indik." dedi.

7martpirlantagrafson3

TAŞIN KALİTESİNE GÖRE FİYAT DEĞİŞİYOR

Pırlanta taşının kalitesinin değişiklik gösterdiğini söyleyen Yağız " Vatandaşın alım gücü düştüğü için pırlanta taşının kalitesi de düşüyor. Artık her pırlanta çok pahalı vasfını taşımıyor. Örneğin biz 500 TL''lik yüzüğün ortasındaki taşın etrafına efekt yapıyoruz. Böyle olunca pırlanta yüzüğü hem daha gösterişli hemde ucuz olmuş oluyor. Ayrıca önümüz kadınlar günü bizim daha siftahımız bile yok. Sevgililer gününe göre kıyasladığımızda ise kadınlar gününde satışlarımız çok düşük hatta hiç olmuyor. Demek ki bizim vatandaşımız sevgilisinden korkuyor. " dedi.

[sozcu_dailymotion_video id="x6ft2qi">

PATLAMADAN SONRA İŞLER ESKİSİ GİBİ OLMADI

Kapalıçarşı'daki tüm esnafların işlerinin durgun olduğunu belirten Ahmet Yağız"  Sultanahmet patlamasından sonra işler eskisi gibi hiç olmadı. Hala toparlanmaya çalışıyoruz. Kimi esnafımız zor ayakta duruyor." dedi.

img_6333 Can Ayvacı


UCUZ ETİN YAHNİSİ OLMAZ

TV'lerde çıkan ucuz pırlanta reklamları için yorumda bulunan 9 yıllık mücevher ve pırlanta uzmanı Can Ayvacı "Bu reklamlar rekabetten başka bir şey değil. Pırlanta dediğimiz taş çok değerli bir şey 500 TL'ye 600 TL'ye hiç pırlanta olur mu?  Evet satıyorlar ama pırlantanın en kalitesizini ve en küçüğünü koyuyorlar. Tabi bilmeyen ikisi de pırlanta diyor ve ucuzunu alıyor. Ama bilmiyorlar ki ucuz etin yahnisi olmaz." ifadelerini kullandı.,

45 GÜNDÜR HİÇ SATIŞ YOK

Ayrıca 45 gündür hiç satış yapamadığını işlerin kötü olduğunu belirten Esnaf  Ayvacı "Ben 1 aydır siftah yapamadım. İşler o derece kötü... Kadınlar günü arifesindeyiz ama kimsenin kadına bir şey aldığı yok. Herhalde genel bir kavram ondan dolayı kimse pırlanta almıyor. Sevgililer günü olsa şimdi 20 kişi dükkana girip çıkmıştı." dedi