ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer dün yaptığı açıklamada, toplam 28.5 milyar dolara kadar değerde ABD ihraç ürününe uygulanan misilleme gümrük vergilerinin WTO kuralları kapsamında yasal olmadığını belirtti.

Lighthizer, "Bu gümrük vergileri, WTO Anlaşması uyarınca WTO üyelerinin taahhütlerini ihlal ediyor... ABD çıkarlarını korumak için gerekli tüm adımları atacaktır; ticaret ortaklarımızı, çelik ve alüminyum sektörlerindeki çok büyük ve kalıcı fazla kapasitenin yarattığı sorunlar konusunda yapıcı bir şekilde birlikte çalışmaya çağırıyoruz" dedi.

ABD ticaret temsilciliği, ABD tarafından ithal çelik ve alüminyuma uygulanan gümrük vergilerinin, WTO kuralları uyarınca kabul edilebilir olduğunu, çünkü ulusal güvenlik nedenli istisna gerekçesiyle getirildiğini belirtti.

PEKCAN'IN AÇIKLAMASI


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise bugün yaptığı yazılı açıklamada Türkiye'nin ABD'ye karşı önlem almadan önce soruna diyalog ile çözüm bulmaya çalıştığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Türkiye ABD ile uzun geçmişi olan, karşılıklı fayda sağlayan ticaret ilişkilerini korumak ve geliştirmek istemektedir. Ancak bu yersiz taarruz karşısında sanayimizi ve çalışanlarımızı korumak için eşdeğerde bir adım attık. Bu yapıcı bir ortam değil, biz bunu istemiyoruz, ancak ortaya çıkan gerçeklik budur."

Meksika, ABD'nin gümrük vergileri getirmesinin "haksız" olduğunu ve misilleme gümrük vergilerini savunacağını belirtti.

Meksika ekonomi bakanlığı yaptığı açıklamada, "ABD'nin Meksika'dan çelik ve alüminyum alımları ulusal güvenlik için bir tehdit oluşturmuyor. Tam tersine, Meksika ile ABD arasındaki güçlü ticaret ilişkisi, çelik ve alüminyum ürünlerinin otomotiv, havacılık, elektrik ve elektronik gibi çeşitli stratejik sektörlerde bölgenin rekabet gücüne katkıda bulunduğu entegre bir bölgesel piyasa yaratmıştır" dedi.

ABD 23 Mart'tan bu yana ithal çelikten yüzde 25, alüminyumdan yüzde 10 ilave gümrük vergisi almaya başladı.

Türkiye ise buna karşılık olarak ithalatı yaklaşık 1.8 milyar dolar seviyesinde bulunan ABD menşeli kömür, kağıt, ceviz-badem, tütün, çeltik, viski, otomobil, kozmetik, makine teçhizat ve petro-kimya ürünlerinde aynı şekilde 266.5 milyon dolar vergi yükü oluşturacak karşı tedbiri 21 Haziran itibariyle yürürlüğe koydu.

REUTERS