Habertürk Gazetesi yazarı Serdar Turgut bugünkü yazısında Trump'ın ABD üretimi ilaçların ABD dışındaki ülkelerde daha ucuza satılmasını incelediğini yazdı. İnceleme altına alınan ülkelerden ekstra ücret talep edebileceğini belirtti. Türkiye'de Trump yönetiminin radarındaki ülkeler arasında olduğu bilgisini verdi.

İşte Turgut'un yazısının ilgili bölümü:

Geçen hafta Başkan Trump, ilaç sektörünün temsilcisini de yanına alıp Beyaz Saray bahçesinde önemli bir açıklama yaptı. Amerika’daki ilaç fiyatlarının aşırı yüksekliğinden şikâyet ederek başladı konuşmasına. Sonra da Amerika’daki bilimsel çalışma sonucunda üretilen bu ilaçların aynı reçete ve ambalajla başka ülkelerde ABD fiyatının çok altına piyasaya sunulmasının yarattığı haksızlığı anlatarak “Bizim bilimsel çalışmalarımızın rantını başka ülkeler yiyor” dedi.

Bundan sonra bu ülkelerle ticari anlaşmaları zorlayarak Amerikan tüketicisinin zararını telafi edecekleri bir sistem kuracaklarını söyledi. Yani Amerika’da tüketiciye pahalı satılan ilacı satın alıp kendi vatandaşına daha ucuza kullandıran ülkelerin ABD’ye bir bedel ödeyeceğini açıkladı. Tabii bu da o ülkelerde piyasaya ucuza çıkarılan ilaçların fiyatlarının hayli artması anlamına gelecek.

Trump’ın bu açıklamayı yapmadan önce bir çalıştırma yaptırdığı ve bazı ülkelerdeki durumu incelettirdiği anlatıldı bana. İncelenen ülkeler arasında Fransa, Japonya ve Türkiye de varmış.

Anlayacağınız bizlerin belirli bir para ödeyerek aldığımız ilaçların fiyatları Washington’un gündemine girmiş durumda.

SORUN ABD’DEKİ SİSTEMDE


Türkiye’de rutin olarak kullandığım ve alerjiye iyi gelen bir burun damlasını İstanbul’da 50 TL’ye alıyorum. Geçenlerde burada da almak için niyetlendim. Baktım aynı ilacın buradaki satış fiyatı 250 dolar.

[old_news_related_template title="Trump'a ABD Senato'sundan kötü haber" desc="ABD'de Rusya soruşturmasını yürüten Senato İstihbarat Komitesi, Rusya'nın 2016 ABD Başkanlık seçimlerine müdahale girişiminde bulunduğu ve ABD Başkanı Trump'ın kazanması amacını güttüğü kanaatine vardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/abd-senatosu-aa_16_9_1526501991.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/trumpa-abd-senatosundan-kotu-haber-2411677/"]