Türkiye’de benzin fiyatları alıp başını gidiyor… İstanbul’da benzinin litresi 6.10 TL’ye satılırken vatandaş otomobilini evden çıkarırken iki kez düşünüyor. Peki ya dünyada durum ne? Yükselen petrol fiyatları şüphesiz başka ülkeleri de etkiliyor. Türkiye burada ekonomik dengelerin bozulmasından ötürü yaşanan yüksek kurdan dolayı daha fazla etkileniyor.

GEÇEN SENEDEN 1 DOLAR YÜKSEK


Financial Times’ın haberine göre ABD’de yüksek benzin fiyatları alarm verme noktasına geldi. Rakam Türkiye ile kıyaslanacak gibi olmasa da geçen hafta ülkede 1 galon (3.7 litre) benzinin ortalama fiyatı 2.75 dolardı. 2016 şubat ayında bu rakamın 1.75 dolar olduğu ifade ediliyor.

NİSAN-EYLÜL SÜRÜŞ SEZONU


Ülkede ‘sürüş sezonu’ olarak bilinen Nisan-Eylül periyodunda benzin tüketimi yılın ortalamasından yüzde 10 daha fazla yüksek oluyor. Chigago’da yaşayan emekli Tim Rogus benzin fiyatının dört yılın zirvesinde olduğunu anlatıyor. Rogus, “4 dolar seviyesini de hatırlıyorum. Hayat bir şekilde devam ediyor” diyor.

KAYA GAZI KOMPANSE EDİYORDU


ABD son birkaç yıldır ucuz petrol döneminin sona ermesinin etkisini çok da fazla hissetmedi, zira ülkenin kaya gazı ve kaya petrolü rezervleri bu durumu kompanse ediyordu. Fakat şimdi yükselen nakliye fiyatları vatandaşa zam olarak yansıyor. Teksas’tan ülke geneline dağıtım yapan bir petrol kamyonunun yıllık kirası 100 bin dolar.

Yakıt Bilgi Merkezi’nden Tom Kloza benzin fiyatlarına ciddi bir tepki gelmesi için fiyatların yüzde 25 civarında daha artması gerekiyor. Kloza, “Kimse fiyatı 2.75 dolardan olan benzin için otomobilini sürmekten imtina etmez” ifadelerini kullandı.

13nisanekograf