ABD İran’ı ekonomik olarak dünyadan izole etmek istiyor. Türkiye’nin sınır komşusu İran ile olan ilişkilerinde petrolün önemli bir yeri var. Türkiye petrolünün yüzde 30’unu İran’dan alıyor. ABD’nin İran yaptırımlarını iki başlık altında incelemek mümkün, kısa vadede olanlar ve uzun vadede olacaklar. Dün akşam Türkiye saati ile saat 19:00’da başlayan ilk adım yaptırımlara göre, ABD şunları yasaklıyor:

*İran devletinin dolar kullanması

*İran’ın devlet tahvilini satması

*Değerli madenler ve metaller ile ticaret yapması

*Yolcu uçağı alması veya parçalarını ithal etmesi

*Yabancı şirketlerin İran’da otomotiv işine girmesi

*ABD’ye şam fıstığı ve halı ihracatı yapması

[old_news_related_template title="Dünya devi İran'dan çıkıyor!" desc="Fransız Renault ABD ambargosu karşısında İran'daki üretimini durduruyor. Son 15 senedir İran'da üretim yapan Renault ortağı Nissan'ın ABD pazarında etkin bir marka olması sebebiyle İran'dan çıkıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/renopicture_16_9_1532761385.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/otomotiv/renault-irandan-cikiyor-2545370/"]

İKİNCİ AMBARGO 5 KASIM'DA


Ambargonun ikinci kısmı 5 Kasım 2018’de başlayacak. Buna göre İran’dan petrol alan ülkelere yaptırım uygulanacak. Bu kısım Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Çünkü Türkiye petrolünün yüzde 30'unu İran'dan alıyor.

Bu tarihten itibaren İran Ulusal Petrol Şirketi, İran Petrol Ticaret Şirketi ve Ulusal Tanker Şirketi'ne uluslararası kısıtlamalar getirilirken, ekonomisi büyük ölçüde petrole dayalı İran'dan petrol ve ürünlerinin satışına yaptırımlar uygulanacak. İran Ulusal Petrol Şirketi'ne göre, ülkenin yaklaşık 150 milyar varil ham petrol rezervi ve 33,5 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunuyor.

[old_news_related_template title="Mercedes İran'dan çıktı!" desc="Daimler, ABD'nin ekonomik yaptırımlarından dolayı İran ile olan tüm faaliyetlerini ikinci bir emre kadar tamamen durdurduğunu açıkladı. Mercedes-Benz İran'da sınırlı bir operasyon gerçekleştiriyordu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/otomotiv/alman-dev-irandan-cikti-2562099/"]

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) içinde Venezuela ve Suudi Arabistan'ın ardından en büyük üçüncü petrol rezervine sahip olan İran, dünyada da Kanada'nın ardından en büyük dördüncü petrol rezervine sahip ülke konumunda İran'ın şu anda günlük ortalama 2 milyon 200 bin varil olan ham petrol ihracatının yarısı Çin ve Hindistan'a, yüzde 25'i Avrupa ülkelerine bir kısmı da Güney Kore ve Japonya'ya gönderiliyor. Yaptırımlar nedeniyle İran'ın petrol ihracatının ilk etapta günlük ortalama 500 bin varil azalacağı öngörülüyor. Güney Kore ve Japonya hükümetlerinin ABD'den İran petrol ihracatı için muafiyet arayışları sonuç vermedi. Bu ülkelerin ikinci aşama yaptırımların devreye gireceği kasıma kadar İran'dan petrol ihracatını durduracağı öngörülüyor.

İkinci aşama yaptırımların devreye girmesiyle bu rakamın 1 milyon varile düşmesi öngörülüyor. Bu da yaklaşık 60 milyar dolar olan İran’ın yıllık petrol gelirinin 27 milyar azalması anlamına geliyor. Hükümet Sözcüsü Muhammed Bakır Nobaht, İran’a yılda 95 milyar dolar girdiğini, bunun büyük kısmının 2015’te varılan nükleer anlaşmanın ardından tekrar başlayan petrol ihracatından kaynaklandığını açıklamıştı.

AA-SOZCU.COM.TR