SEDA ÖNCELER/ Sozcu.com.tr

2013 yılında yürürlüğe giren 6487 sayılı yasa değişikliğiyle alkollü içki satışı, reklam ve tanıtım konusunda getirilen sınırlama Tekel bayi işletmeciliği yapan esnafın zor durumda bıraktı. Yaklaşık 4 bin üyesi olan Türkiye Tekel Bayileri Platformu, saat 22.00 yasağının kaldırılması ve kesilen cezaların silinmesi için 26 Nisan'da İstanbul, İzmir, Samsun, Aydın, Adana, Hatay, Mersin gibi birçok ilde kepenk kapatarak eylem yapacak.

KARŞI KARŞIYA KALMAKTAN YORULDUK


Konuyla ilgili sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulunan esnaf, ''Bu yasa yüzünden adaletsiz cezalara maruz kalıyoruz, darp edilen ve öldürülen meslektaşlarımız var. Müşterilerimizle ve devletle karşı karşıya kalmaktan yorulduk'' diyor.
26 Nisan'da yapılması planlanan eylem için sozcu.com.tr'ye konuşan Türkiye Tekel Platformu Başkanı Özgür Aybaş: ''Bu eylem evcut politikaları eleştirmek için yapılan bir eylemden daha büyük bir anlam içermektedir. Her şeyden önce, tekel ürünleri olarak adlandırılan sigara ve alkol ürünleri satmamız nedeniyle tekel bayisi statüsünde olan bizler, her ne kadar kötü bir imaja sahip olsak da kamunun sağ duyusunu yönlendiren küçük esnaflar arasında vergisel anlamda etkin rol oynayan işletmelerin başında yer almaktayız. Bu sebepten ötürü 26 Nisan günü kepenklerimizi bir süre kapatarak kamunun dikkatini çekebilirsek, nitelik ve nicelik olarak Tekel Bayilerinin ekonomik anlamada ki önemini de hatırlatmış olacağız. Kepenk kapatmamız kamusal bir reaksiyondan ibarettir. Haklı olmaktan ziyade mağdur olmamız nedeni ile yapılması zaruridir. Bunun yanı sıra biz asıl bu eylemi geçtiğimiz yıl 5 Mayıs'ta yapmak isterken, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bendevi Palandöken; ''Şu anda OHAL var eylem yapmayın, kepenk kapatın büyük ses getirir'' demişti. Şimdi ise kendisinden ses çıkmıyor. Kendisinin desteğini bekliyoruz'' açıklamasında bulundu.

KÜÇÜK ESNAF İFLASA SÜRÜKLENİYOR


Uzun yıllardır İstanbul Eyüp'te Tekel Bayi işletmeciliği yapan ve aynı zamanda Bes-Der Birleşik Esnaflar Derneği Başkanı olan Hüseyin Ataçer ise konuyla ilgili; ''Esnafın rafındaki yasal içkiyi yasa dışı yaparak ülke ekonomisi zarara uğratıldı. Bu politikalar küçük esnafımızı iflasa sürüklemektedir. Bizler çaresizlik içinde sesimizi duyurmak için dükkanlarımızı kapatmak zorunda kaldık. Bu ülkede en çok vergi ödeyen ise bizleriz. Bu yasak bizleri devletin görevlileri ile ve müşterilerimizle karşı karşıya getirmektedir. Bu yasanın tekrar düzenlenmesini ve küçük esnaflara uygulanan bu baskının artık son bulmasını istiyoruz'' dedi.

ZOR GÜNLER YAŞANIYOR


Samsun'da Tekel Bayi işleten Gülten Bahadır, ''2013 yılında yürürlüğe giren 6487 sayılı yasa ile alkol satışı saat 22.00 ile sınırlandırıldı. Beş yıldır süren yasak sonucunda bizler Tekel Bayiileri olarak zor günler yaşamaya başladık. Ticari olarak yasaktan kaynaklı ciro kaybı oluştu, müşterilerle karşı karşıya geliyoruz. Satış yapmayınca darp ve tehdit ediliyoruz, satış yapınca da kolluk güçleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Yasaklar bizi fazlası ile mağdur ettiği gibi cezaları ödeyemediği için iflas eden, evini kaybeden meslektaşlarımız var'' dedi.

unnamed

22:00'DAN SONRA YASAK


İstanbul Bahçelievler'de Tekel Bayi işletmeciliği yapan Erol Dündar yaşadığı zorlukları şöyle anlattı: ''Gece saat 22.00'dan sonra alkol satışı olmadığı için darp edilen ve ne yazık ki öldürülen arkadaşlarımız oldu. Art niyetli kişilerin kendilerini sivil polis olarak tanıtıp 22.00'dan sonra meslektaşlarımızdan para talep ettikleri gibi durumlara tanıklık ettik. 22.00 yasası sebebiyle ve fiyatların fahiş olması dolayısıyla kaçak ve sahte ürünlerin satışının arttığı ve bu nedenle de devletin vergi kaybına maruz kaldığı da kaçınılamaz bir gerçek. Bu sebeplerin tümü ise bizlerin iş kaybına sebep oluyor. Bizler kepenk kapatarak; Bugüne kadar kesilen cezaların iptalini, bazı illerde yetkililerin meslektaşlarımıza orantısız güç kullanmamasını ve yasalar çerçevesinde belirlenen bütün yükümlülükleri yerine getirdiğimiz halde vergisini verdiğimiz, tamamen yasal olan ürünleri 22.00'dan sonra satışını yapma hakkımızı talep ediyoruz.

unnamed

20 yıldır Ankara Mamak'da Tekel Bayi işletmeciliği yapan Özay Türkmen, ''AKP hükümetinin iktidara gelmesi ve Mamak Belediyesi'nin AKP'ye geçmesiyle bizim sorunlarımız zaten başlamıştı. Gelir gelmez Mamak'ta içki satan tüm büfelerin sözleşmelerini fes ettiler. Açılan davaları kazanmamıza rağmen seçimlerde tekrar kazanınca tekrar aynı baskıyla karşı karşıya kaldık ve ruhsatlarımız iptal edildi. Bunların yanı sıra şu an gündemde olan 22.00 yasası birçok hukuksuzluğa sebep oldu. Bu yasadan güç olan kolluk güçleri kendi kafalarına göre bizim hiç suçumuz yokken tutanaklar tuttular ve milyarlarca lira para cezası almamıza sebep oldular. Bizim ve çocuklarımızın geleceğini yok ettiler. Benim hakkıda tutulan 7 adet tutanak var fakat hiç birinde ne benim ne de 22.00'dan sonra içki sattığıma dair bir şahsın imzası yok. Hatta bir tutanakta yazılmış olan telefonu aradığımızda şahsın Ağrı'da bir yumurta şirketinde çalıştığını ve Ankara'ya hiç gelmediğini tespit ettik. Bunun gibi birçok olaya maruz kaldık ve kalmaya devam ediyoruz. Bu cezaların iptal edilmesini talep ediyoruz.'' şeklinde konuştu.

İstanbul Çapa'da Tekel Bayi işleten Hüseyin Özoğuz ise konuyla ilgili ''Bu çağda bu yasaklar medeniyete saldırıdır. Kepenk kapatma bir esnaf için en son yapılacak eylem tarzıdır. Fakat olağanüstü bir durumdayız. Siyasi partilerin tek bir tanesi bile arkamızda durmuyor, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası arkamızda durmuyor. Tabiri caizse üvey evlat muamelesi görüyoruz. Saat 22.00'dan sonra satış yapamıyoruz bu da bizim kazancımızı çok büyük bir şekilde düşürüyor. O zaman büyük market ve AVM'lerde satış yapılmasın. Bu serbest rekabete bir aykırı ve küçük esnafa her şekilde zarar verme durumudur.'' dedi.