Bloomberg'in haberine göre; Alman EWE AG şirketi, Bloomberg’e bilgi veren 5 kaynağa göre Türkiye varlıklarını satmak için potansiyel yatırımcılarla görüşüyor. Kaynaklara göre EWE, satış işlemlerine danışmanlık yapması için Barclays’i tutarken; ilk temasın sağlandığı şirketler arasında Aygaz A.Ş., Kolin Grubu, Aksa Doğazgaz A.Ş. de var. Bir kaynak görüşmelerin bu ayın başlarında başladığını söyledi.

YÜZDE 10 HİSSELER BELEDİYELERE AİT


EWE, doğalgaz dağıtım operasyonları yapan Bursagaz ve Kayserigaz’da yüzde 80 oranında hisseye sahip. Kaynaklar, şirketin ayrıca toptan gaz satışı ve güneş enerjisi alanındaki varlıklarını da satabileceğini söyledi. EWE, Bursagaz ve Kayserigaz’da yüzde 10 payı bulunan Çalık Enerji A.Ş. ile ortak durumda. İki şirkette kalan yüzde 10 hisseler ise belediyelere ait.

EWE, Aksa Doğalgaz, Aygaz, Barclays ve Kolin konuya ilişkin yorum yapmadı. Almanya’da enerji alanında faaliyet gösteren EWE, Reuters’ın 22 Şubat tarihli haberine göre Almanya’daki ana şirkette yüzde 26 hissesini satmak için Goldman Sachs’ı danışman olarak tuttu. Aynı haberde şirketin bu satıştan en az 1,9 milyar dolar kazanabileceği belirtilirken; Macquarie Group Ltd., Royal Dutch Shell Plc ve Allianz Capital Partners’ın hisselerle ilgilendiği kaydedilmişti.

[old_news_related_template title="Alman EWE Türkiye'den çıkıyor" desc="Alman devi Ewe Türkiye'den çıkıyor... Ewe'nin Bursagaz ve Kayserigaz'daki hisselerini satmayı planladığı belirtildi. Potansiyel alıcılarla görüşen şirket danışmanlık için Barclays'a yetki verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/gazgazgazgaz_16_9_1522396656.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/alman-ewe-turkiyeden-cikiyor-2319563/"]

SON 3 YILDA PERAKENDE DE ÇIKIŞLAR VAR


YABANCILAR

* 2015’in son günlerinde Kanadalı iç giyim markası La Senza, Türkiye’den çıkacağını duyurdu. Şirket, bu kararın nedeni olarak da vergiler ve yükselen kuru işaret etti. 2005’te Türkiye’ye giren La Senza, 20 civarında mağazayı kapatmıştı.

* 2016 Nisan ayında ise İngiliz devi Top Shop Türkiye’den çekilmişti. Beklenen ciroya ulaşamayan Top Shop’un alışveriş merkezlerindeki yaklaşık 10 mağazası kapatıldı.

* 2016 Haziran ayında ise Hollandalı hazır giyim markası C&A Türkiye’deki operasyonlarını durdurma kararı aldı. C&A, Türkiye’ye 2007 yılında girdi. İstanbul’da Profilo alışveriş merkezinde açılan ilk mağazayı, Türkiye’nin 6 şehrinde çoğunluğu AVM’lerde 24 mağaza izledi. Marka mağazalarını De Facto’ya devretme kararı aldı.

* 2016 Ağustos ayında Türkiye’den ayrılan yabancı markalar kervanına Alman kozmetik zinciri Douglas da katıldı. 2.6 milyar Euro’luk ciroya sahip şirket Türkiye’deki pazar payını artıramamaktan yakınıyordu. Dev marka, ilk mağazasını Mayıs 2006’da açtığı Türkiye’den 10 yıl sonra çıkış kararı aldı.

* Türkiye’den çıkan markalar kervanına son olarak da İngiliz Debenhams eklendi. Şirket Türkiye’deki iki mağazasını yıl sonuna kapatma kararı aldı.

[old_news_related_template title="13 bin milyoner ülkeyi terk etti" desc="Yurtdışına beyin göçünün araştırılması için Meclis’e araştırma önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, son 3 yılda 13 bin milyonerin yurtdışına yerleştiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/6-manset_16_9_1519078044.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/13-bin-milyoner-ulkeyi-terk-etti-2233188/"]

[old_news_related_template title="E-ticaret siteleri birer birer kapanıyor" desc="Önemli yatırımlarla açılan e-ticaret siteleri birer birer kapanmaya başladı. Son örnek bugün faaliyetlerine son verdiğini açıklayan Markafoni oldu. İşte son yıllarda kapanan online satış siteleri." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/manadanmanaya.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/e-ticaret-siteleri-birer-birer-kapaniyor-1877432/"]