Eskişehir’in en verimli topraklarının bulunduğu Alpu Ovası’na yapılması planlanan termik santral için Danıştay’dan ret kararı gelmesi Eskişehirlileri ve çevrecileri sevindirdi. Ancak, çevrecilerin sevinci kısa süreli oldu. Geçen hafta Danıştay’ın “yürütmeyi durdurma” kararı verdiği termik santral, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 günlük icraat programında yer aldı.

Alpu Ovası Alpu Ovası


Termik santral yapılmak istenen Alpu Ovası, buğday, arpa, nohut, yulaf, şekerpancarı üretiminin yapıldığı, hayvancılığın geliştiği verimli ovalardan biri olarak bilinirken, santralin yapılması halinde bölgeye büyük zarar vereceği belirtiliyor. Ancak Danıştay kararına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük icraat programında Alpu Ovası’na 1.000 Megawatt (MW) kurulu gücünde termik santral de yer aldı.

Alpu Ovası Danıştay kararı ile durdurulmuştu Alpu Ovası'na yapılacak olan termik santral  Danıştay kararı ile durdurulmuştu.

HUKUK MÜCADELESİ SÜRECEK


Erdoğan, eylem planını açıklarken “Yerli kömür kaynaklarımızın ekonomiye kazandırılması kapsamında, Eskişehir Alpu’da yaklaşık 1.000 MW kurulu gücünde termik santral kurulması için ihaleye çıkılacak” dedi. Böylelikle Danıştay’ın ret kararına rağmen termik santral için 100 gün içinde ihaleye çıkılacağı duyuruldu. Danıştay kararından sonra Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen “İç Anadolu’nun en verimli ovalarından biri olan Alpu’ya yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı vermiş olduğumuz hukuk mücadelesi devam edecek” demişti.