Altının bir kaç günlük yatay seyri devam ediyor. Ancak 17 Eylül Pazartesi altın fiyatlarında geçtiğimiz aylara oranla yükselişte sürüyor. Geçen hafta dolar/TL'deki düşüşe paralel 233 liraya kadar gerileyen altının gram fiyatı, cuma gününü yüzde 0,6 artışla 236,5 liradan tamamladı. Bugün ise 240-241 TL bandında. Bugün çeyrek altın kaç lira? ve Gram altın ne kadar oldu? soruları bugünlerde çok daha sık sorulmaya başladı. Düğünlerin, doğumların ve birçok kültürel öğenin de parçası haline gelmiş olan altın fiyatlarında son durum merak ediliyor. Peki uzmanlar altın fiyatları için ne diyor? İstanbul'un kalbinin attığı Kapalıçarşı'da ise çeyrek altın kaç lira? İşte Cumhuriyet, küçük ve büyük altın fiyatları....

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI (17 EYLÜL 2018)

ALTININ ONS FİYATI: Asya piyasalarında pozitif bir seyir izleyen altının ons fiyatı ise şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 0,19 artışla 1.195,9 dolardan işlem görüyor.

GRAM ALTIN NE KADAR?

Altının gram fiyatı, bugüne yükselişle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla cuma günkü kapanışa göre yüzde 2 artışla 241 liradan işlem görüyordu. Öğle saatleri ile beraber altının alışı 240,45 lira satışı 240,60 lira oldu.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?


Kapalıçarşı'da çeyrek altın 384 liradan alınıyor. Çeyrek altının satış fiyat ilse 393 lira olarak görünüyor.

[special_article_template title="ÇEYREK ALTIN KAÇ GRAM?" desc=" Türkiye'de çeyrek altın olarak ifade edilen altın cinsi 1.75 grama denk gelmektedir ve 22 ayardır. Cumhuriyet altınının dörtte biri olan çeyrek altında 1.6065 gram 24 ayar altın bulunmaktadır ki fiyatı bunun üzerinden hesaplanır, ardından işçilik ve kâr payı ile satılır. Bu kısım satın alınan yere göre değişebilir. Meskük (kalın altın) ve ziynet olmak üzere iki çeşidi vardır." who=""]

YARIM ALTIN NE KADAR OLDU?

Yarım altın da 766 liradan alınırken 786 liradan liradan satılıyor.

CUMHURİYET ALTINI NE KADAR?

Cumhuriyet altını Kapalıçarşıda 1.590,0 alınırken 1.610 liradan satılıyor.

ALTIN FİYATLARINA UZMAN YORUMU

AA Finans Analisti İslam Memiş, geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz artırım kararının altının gram fiyatının, ticaret savaşları endişesi ve dolardaki yükselişin de altının ons fiyatının değer kaybetmesini beraberinde getirdiğini anımsattı. Altın fiyatlarının yeni haftaya ise sakin başladığına işaret eden Memiş, "Bu hafta yurt içi piyasalarda en önemli gündem maddesi olarak Orta Vadeli Programı takip edeceğiz. Döviz ve altının gram fiyatının ise geniş bant aralığında hareket edeceğini öngörüyoruz. Altının gram fiyatında 230 lirayı destek, 250 lirayı direnç olarak izleyeceğiz. Altının ons fiyatı ise 1.200 doların altında kalmaya devam ediyor. Teknik olarak altının onsunda 1.190-1.205 dolar aralığını izleyeceğiz." diye konuştu.

[old_news_related_template title="Dolar/TL ne kadar oldu? İşte yeni haftanın dolar rakamı" desc="Dolar/TL Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyonla mücadele adına politika faizinde 625 baz puan ile beklentinin üzerinde bir artışa gitmesi ve ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabileceği mesajları ile sert geriledikten sonra bugün 6.17'in altında dalgalı bir seyir izliyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/dolar-sondan-bir-onceki-shutter_16_9_1535520173_16_9_1537157951.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/dolartl-ne-kadar-oldu-iste-yeni-haftanin-dolar-rakami-2629363/"]
ALTIN NERELERDEN ÇIKARILIR?

Okyanus dipleri, akarsuların kumlu yatakları ve volkanik kuvarslar içerisinde altın madenleri yeryüzüne çıkar. Buralarda yeryüzüne çıkan altınların külçe halinde oldukları bilinmektedir. Sel yatağı kumlarının içerisinde ortaya çıkan altının kumdan ayırt edilmesi son derece kolaydır. Yassı ve yuvarlak bir kap altını ayırt etmekte kullanılan bir araç ve gereçtir. Okyanus diplerinde ve nehir yataklarında altın bulmak için ise tarak makinelerinden yararlanılır. Küçük parçacıklar halinde bulunan altınlar kuvars kayalıklarında ortaya çıkarlar.

altin-fiyatlari

ALTIN NERELERDE KULLANILIR?

Bugüne kadar yeryüzünden çıkarılan bütün altının yarıdan fazlası hükümetlerin ve merkez bankalarının elindedir. Gerek her ülkede kâğıt para emisyonunun güvencesi olarak, gerek milletlerarası bir ödeme aracı olarak eskiden beri büyük önem taşıyan altın, metalle çalışan zanaatçıların gözünde de değerini korumaktadır. Kuyumculukta altının genellikle gümüşlü, palladyumlu, bakırlı veya platinli alaşımları çok kullanılır.

Elektrik iletkenliği yüksek (gümüş ve bakırdan sonra) ve kolayca kimyasal tepkimeye girmeyen altın en çok elektrik ve elektronik sanayilerde bağlantıların, terminallerin, baskı devrelerinin, transistörlerin ve yarı iletken sistemlerin kaplanmasında kullanılır. Üstüne düşen kızılötesi ışınların yaklaşık yüzde 98'ini yansıtarak geri çevirebilen ince altın levhalar, uzay elbiselerinin başlığındaki göz deliklerinde zararlı ışınlardan korunmayı ve sun'i uyduların yüzeylerinde sıcaklığın denetlenebilmesini sağlar. Büyük büro binalarının pencerelerinde de gene ince levhalar halinde altın kullanılması, yalnız estetik açısından değil, bu yansıtıcı yüzeyin çevreyle ısı alış-verişini büyük ölçüde azaltmasından kaynaklanır. Lal camlara parlak kırmızı rengini veren, camsı kütlenin içinde kolloidal halinde dağılmış olan çok az miktardaki altındır.Ancak insanlar çoğunlukla takı ve süs eşyası içinde kullanır.