Yatırımlarını altın üzerine planlayanların merakla araştırdıkları altın fiyatları ne durumda? Altın fiyatlarında yaz ortalarında yaşanan büyük yükseliş geçtiğimiz haftalarda yönünü düşüşe çevirdi ancak altın halen sene başına göre oldukça yüksek fiyatlarda seyrediyor. Son bir haftada düşüş yaşayan altında, gram fiyat bugün, 206,19 TL alış, 206,23 TL satış olarak görülüyor.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM – 27 KASIM

Çeyrek altın 27 Kasım tarihinde, 329,93 TL’den alınıp, 337,44 TL’den satılıyor.

Gram altın ise 206,19 TL’den alınırken 206,23 TL’den satışa sunuluyor.

Yatırım için tercih edilen altınlardan olan Cumhuriyet altını 1.366,00 TL’den alınırken, 1.387,00 TL’den satılıyor.

Yarım altın ise 657,79 TL’den alınıyor ve 674,89 TL’den satılıyor.



EKONOMİDE SON GELİŞMELER

1) SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ AÇIKLANDI

Hizmet sektörü güven endeksi kasımda yüzde 5,4, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 4,3 artarken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 3,5 azaldı.

2) BENZİN VE MOTORİNE İNDİRİM

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda benzin ve motorin fiyatlarında indirime gidildiğini açıkladı.

Buna göre 27 Kasım 2018 tarihinden geçerli olmak üzere benzinin litre fiyatında 15 kuruş, motorinin litre fiyatında ise 26 kuruş indirim yapıldı. İndirimler pompa fiyatlarına da yansıyacak.

3) KAPASİTE KULLANIM ORANI KASIM’DA AZALDI

Merkez Bankası (TCMB), imalat sanayinde kapasite kullanım oranının (KKO) Kasım ayında bir önceki aya göre 1.3 puan azalarak yüzde 74.1'e gerilediğini açıkladı.

KKO böylece Mart 2015'ten bu yana en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 1.3 puan azalarak yüzde 73.7 seviyesinde gerçekleşti.

4) DOLAR NE KADAR OLDU?

Dolar/TL Kasım ayı başından bu yana 5.22-5.50 bandında dalgalanırken, petrol fiyatları Cuma günü yüzde 8’i bulan sert düşüşün ardından bugün sınırlı yükselse de fiyatların nispeten düşük kalacağı beklentisiyle TL’deki değer kazancı devam ediyor.

Piyasalarda Türkiye-ABD ilişkilerindeki iyileşme paralelinde Halkbank konusundaki gelişmeler, İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, ABD faiz kararları, ticaret savaşları ve Brexit süreci yön belirleyici unsurlar olarak takip ediliyor.

Petrol fiyatları Cuma günkü sert kaybın ardından toparlanmaya çalışsa da, küresel talep görünümü ve finansal piyasalardaki zayıf seyir fiyatlar üzerindeki baskının devam edeceğine işaret ediyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Petrol fiyatlarındaki düşüş ve ardından yaşanan sınırlı toparlanmaya rağmen fiyatların uzun süre düşük kalacağı beklentisi TL’deki değer kazancının ana nedeni” dedi.