Altın fiyatları son aylardaki yükselişi işe yatırımcılarını sevindirse de altın almak isteyenler bekleyişe devam ediyor. Bugün çeyrek altın ve gram altın fiyatı ne kadar oldu? Cumhuriyet ve küçük altın ne kadar gibi sorular altın yatırımcısı tarafından merakla araştırılıyor. Altın fiyatları bir süredir yükselişini sürdürüyor ancak son günlerde altın fiyatlarındaki yükseliş hız kazandı. Çeyrek ve gram altın fiyatları ne kadar oldu? İşte güncel altın fiyatlarında son durum...

30 AĞUSTOS ALTIN FİYATLARI

ÇEYREK VE GRAM ALTIN: Gram altın 255,97 liradan alınırken 256,01 liradan satılıyor. Çeyrek altın 406,01 liradan alınırken 415,74 liradan satılıyor.

[special_article_template title="ÇEYREK ALTIN KAÇ GRAM? " desc="Türkiye’de çeyrek altın olarak ifade edilen altın cinsi 1.75 grama denk gelmektedir ve 22 ayardır. Cumhuriyet altınının dörtte biri olan çeyrek altında 1.6065 gram 24 ayar altın bulunmaktadır ki fiyatı bunun üzerinden hesaplanır, ardından işçilik ve kâr payı ile satılır. Bu kısım satın alınan yere göre değişebilir. Meskük (kalın altın) ve ziynet olmak üzere iki çeşidi vardı." who=""]

YARIM ALTIN: Yarım altın 809,49 liradan alınıp, 832,12 liradan satılıyor.

CUMHURİYET ALTINI: Cumhuriyet altını ise 1.680,00 liradan alınıp 1.700,00 liradan satılıyor.

[old_news_related_template title="Doların hareketi hız kazandı, 1 dolar kaç lira oldu? " desc="Dolar hareketine devam ediyor, dolar kaç lira olu sorusu merak ediliyor. Yurt içi piyasaların 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle kapalı olduğu bugün, dolar ve euro'da sert bir yükseliş görülüyor. Dolar/TL 6.65'i, Euro/TL ise 7.80'i aştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/dolar-retures_16_9_1535618150.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/dolar-ne-kadar-oldu-30-08-2018-2598983/"]

ALTININ KULLANILIŞI

İşlemci bacakları altın alaşımı malzemeden yapılır. Elektronik malzemelerdeki geri dönüşümlerde, altın alaşımdan ayrılarak tekrar kullanacak hale getirilir.

Bugüne kadar yeryüzünden çıkarılan bütün altının yarıdan fazlası hükümetlerin ve merkez bankalarının elindedir. Gerek her ülkede kâğıt para emisyonunun güvencesi olarak, gerek milletlerarası bir ödeme aracı olarak eskiden beri büyük önem taşıyan altın, metalle çalışan zanaatçıların gözünde de değerini korumaktadır. Kuyumculukta altının genellikle gümüşlü, palladyumlu, bakırlı veya platinli alaşımları çok kullanılır.

Elektrik iletkenliği yüksek (gümüş ve bakırdan sonra) ve kolayca kimyasal tepkimeye girmeyen altın en çok elektrik ve elektronik sanayilerde bağlantıların, terminallerin, baskı devrelerinin, transistörlerin ve yarı iletken sistemlerin kaplanmasında kullanılır. Üstüne düşen kızılötesi ışınların yaklaşık yüzde 98’ini yansıtarak geri çevirebilen ince altın levhalar, uzay elbiselerinin başlığındaki göz deliklerinde zararlı ışınlardan korunmayı ve sun’i uyduların yüzeylerinde sıcaklığın denetlenebilmesini sağlar. Büyük büro binalarının pencerelerinde de gene ince levhalar halinde altın kullanılması, yalnız estetik açısından değil, bu yansıtıcı yüzeyin çevreyle ısı alış-verişini büyük ölçüde azaltmasından kaynaklanır. Lal camlara parlak kırmızı rengini veren, camsı kütlenin içinde kolloidal halinde dağılmış olan çok az miktardaki altındır.Ancak insanlar çoğunlukla takı ve süs eşyası içinde kullanır.

Altın fiyatlarında son durum: Çeyrek ve gram altın fiyatlarındaki yükseliş ne durumda?

ALTINLARIN YARIDAN FAZLASI HÜKÜMETLERİN ELİNDE

Bugüne kadar yeryüzünden çıkarılan bütün altının yarıdan fazlası hükümetlerin ve merkez bankalarının elindedir. Gerek her ülkede kâğıt para emisyonunun güvencesi olarak, gerek milletlerarası bir ödeme aracı olarak eskiden beri büyük önem taşıyan altın, metalle çalışan zanaatçıların gözünde de değerini korumaktadır. Kuyumculukta altının genellikle gümüşlü, palladyumlu, bakırlı veya platinli alaşımları çok kullanılır. Türkler Müslümanlığı kabul ettikten sonra altından eşya yapımını azaltmışlardır. Altın eşyayı sadece süs olarak kullanmışlardır. Çıkarılan yerler: Mersin, Antakya, Niğde, Balıkesir, Kütahya, Bursa, İzmir ve çevresidir. Dünyada ise Yeni Gine'de çıkartılır.