Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri kayıt dışı çalışma. Milyonlarca vatandaş sigortası yapılmadan çalışmaya devam ediyor. Sigortasız çalışan meslek grupları arasında apartman görevlilerindeki rakamlar dikkat çekici. TÜİK rakamlarına göre 22 milyon hanenin olduğu Türkiye'de sadece 49 bin sigortalı apartman görevlisi bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesi üzerine Türkiye'deki kapıcı sayısını 49 bin 583 olarak açıkladı. Peki ya apartman görevlilerinin çalışma koşulları nasıl? Haftada kaç saat çalışıyorlar? Karşılaştıkları en büyük sorunlar neler? Bu soruların cevabını apartman görevlilerinin sendikası Konut-İş Başkanı Alican Kayhan sozcu.com.tr için yanıtladı.

SAYILARI 1 MİLYONU GEÇTİ

Kayhan sigortasız çalışan apartman görevlisi sayısının 1 milyonu geçtiğini söyleyerek söze başlıyor.

9subatkapicigrafson

HER ŞEY ÇOK DEĞİŞTİ

Konut- iş Sendikası Başkanı Alican Kayhan 1994 yıllarında 2 milyon civarı bir apartman görevlisi olduğunu ve bu sayının doğalgazın apartmanlara gelmesi ile birlikte daha da azaldığını söyledi ve "Eskiden apartmanlar kömürle ısınıyordu. Apartman görevlisi kazan dairesinde ciddi bir mesaisi oluyordu. Şimdi buna gerek kalmadı. Hal böyle olunca pek çok hane apartman görevlisi masrafından vazgeçti. Sayımız azaldı" ifadelerini kullandı.

Konut-İş Sendikası Başkanı Alican Kayhan Konut-İş Sendikası Başkanı Alican Kayhan


SAYI BENİ ÇOK ŞAŞIRTTI

Bakan Sarıeroğlu'nun açıkladığı rakama da değinen Kayhan apartman görevlisi olmanın ağır bir iş olduğunu anlatıyor. Kayhan apartmanın temizliğinden tesisat sorunlarına kadar kapıcıların pek çok şeyle ilgilenmesi istendiğini şu sözlerle açıklıyor: Kapıcılar binanın temizliği dışında her şeyi yapıyorlar. Güvenliğini tesisatını elektriğini her şeyini yapıyor. Günlük 7,5 saat çalışıyorlar ama 24 saat binadasınız ve ister istemez çalışıyorsunuz. Günün 24 saati oradalar.