Asgari Ücret Komisyonunda yer alacak olan Yalova Üniversitesi’nde özel güvenlik elamanı olarak çalışan 2 çocuklu ve kirada oturan Gülden Görmez, devlet yetkilileri ve patronlara geçinmenin ne kadar zor olduğunu anlatacak. TÜRK-İŞ sendikası Görmez'in konuşmasına müdahale edilmeyeceğini de açıkladı. Peki 2019'da asgari ücret ne kadar olacak? İşte asgari ücret hakkında ilk detaylar...

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret 1300 TL iken ortalama dolar kuruyla 2016 senesinde 430 dolar yapıyordu. Bugün ise asgari ücret 1603 TL. 430 dolar bugünün dolar kuru ile 2.270 TL yapıyor. Bugün asgari ücretlinin 430 dolar seviyesini yakalayabilmesi için 664 TL zam alması gerekiyor. Fakat komisyondan çıkacak sonuç henüz bilinmiyor.

GÖRMEZ İŞÇİLERİ TEMSİL EDECEK

SÖZCÜ'nün edindiği bilgiye göre Gülden Görmez işçi ve asgari ücretle çalışan bir anne. Evi kira ve 2 çocuğuyla geçimini sağlamaya çalışıyor. Kadın işçinin komisyonda yapacağı konuşma için TÜRK-İŞ'ten hiçbir müdahale yapılmayacağı, belirtildi.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin bu yılki ilk toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un açılış konuşmasıyla başlayacak toplantıda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, son dönemde döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle asgari ücretlilerin kayıplarına dikkati çekerek, asgari ücretin ekim ayından itibaren 2 bin liraya yükseltilmesi, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun aralık ayındaki görüşmelerinin de mevcut asgari ücret üzerinden değil 2 bin lira üzerinden yapılmasını gündeme getirmişti.

5aralikasgarigraf

MEMUR- SEN’DEN ÇAĞRI

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) ve Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, asgari ücret konusunda da 2 bin liranın altında bir rakamla masaya gelinmemesi çağrısında bulunmuştu.

KOMİSYON OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİYOR

Yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ki ilk toplantısının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. 2019 yılında geçerli olacak asgari ücretin açıklanmasının beklendiği dördüncü ve son toplantı ise yine Bakanlıkta yapılacak.

Mevzuat gereği, Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.