Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Rus turist sayısı Ocak'ta yüzde 70.3 artışla 68,344 kişi olurken, Rusya en çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasında beşinci sırada yer aldı. Almanya ise 86,875 ziyaretçi ile dördüncü sırada yer alırken, geçen yılın Ocak ayında yüzde 31 azalan bu ülkeden gelen ziyaretçi sayısı bu yıl Ocak'ta yüzde 10.3 artış gösterdi.

Geçen yıl aynı dönemde çift haneli düşüşler gözlenen gelir düzeyi nispeten yüksek olan İngiltere, Fransa, Hollanda ve Japonya'dan gelen ziyaretçi sayısında da Ocak ayında yüksek çift haneli artışlar gözlendi. Sektör temsilcileri ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da erken rezervasyonların Avrupa'da 2018 yılında toparlanmanın başladığının göstergesi olduğunu belirtiyorlar.

Avrupa'nın en büyük tur operatörü TUI bu ayki açıklamada rakip operatör Thomas Cook ile aynı görüşü belirterek, Türkiye için yapılan yaz turizm rezervasyonlarının yükseldiğini açıkladı. Güvenlik gerekçesiyle son iki yılda talebin Türkiye ve Mısır'dan uzaklaşarak İspanya'ya yönelmesiyle, seyahat şirketleri ve havayolları da bu ülkeye odaklanmışlardı.

Faaliyetlerini 45 ülkede sürdüren Corendon Turizm Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer de 2018 sezonu Türkiye rezervasyonlarında yüzde 100'ün üzerinde artış kaydettiklerini belirtti. Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı güvenlik endişelerinin etkisiyle geçen yılın Ocak ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.8 azalışla 1.06 milyon kişi olmuş, Rusya ile ilişkilerin düzelmesi paralelinde Rus turist sayısı yüzde 81.5 artmıştı.

Öte yandan 2017 yılının Aralık ayında yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 30.8 artmış ve 1.7 milyon kişi olmuştu. Ocak ayında Türkiye'ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında İran yüzde 10.6 pay ve 154,296 kişiyle ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi yüzde 10.3 artış ve 150,849 kişiyle Gürcistan izledi.

REUTERS