Memur erkeklerin babalık izni 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu tarafından belirlenmiştir. İşçilerin babalık izni ise 4857 Sayılı İş Kanununda düzenlenmiştir. Şimdi, her iki çalışan grubu için babalık izni kaç gün oldu? sorusunun cevabını verelim...

BABALIK İZNİ KAÇ GÜN OLDU? 

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Mazeret İzni" başlıklı 104. maddesinin (B) bendi "Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir." şeklindedir. Yani kanunda belirtildiği gibi, memura eşinin doğum yapması durumunda 10 günlük babalık izni verilir.

Öğretmenlerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna bağlı oldukları için eşi doğum yapan öğretmenlerin 10 gün izin hakkı vardır. Bunu okul idaresine bir dilekçe vererek kullanabilir.

Ayrıca, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara göre eşi doğum yapan sözleşmeli çalışan 4/B’li personele eşinin doğum yapması durumunda 2 gün babalık izni verilmektedir.

Taşeron işçiler için de babalık izni normal işçi statüsünde çalışan işçiler ile aynıdır. Toplam 5 gündür.

İŞÇİLER İÇİN BABALIK İZNİ KAÇ GÜNDÜR?

Daha önceleri 4857 sayılı İş Kanununda bu konuda herhangi bir hüküm yer almamaktaydı. Eğer işçi – işveren arasında bir sözleşme varsa veya işyeri toplu iş sözleşmesi kapsamına giriyorsa ve sözleşmede bu konuda bir hüküm varsa, eşinin doğum yapması halinde işverenin işçiye izin vermesi gerekiyordu yani izin verip vermeme işverenin isteğine bağlıydı.

Ancak daha sonra 6645 sayılı Kanunla 4857 sayılı Kanuna Mazeret izni başlıklı Ek 2'nci madde eklendi. Bu madde uyarınca işçiye eşinin doğum yapması hâlinde 5 gün ücretli babalık izni verilmesi gerekiyor.

[old_news_related_template title="Doğum izni ne kadar? Yönetmeliğe göre doğum izni süresi hesaplama..." desc="Çalışan hamile kadınlar için en merak edilen sorulardan biri doğum izni ve süresi. Doğum iznine ayrılabilmek için doğru zamanı da iyi hesaplamanız gerekmekte. Hamile anne adayları için doğum izni süresinin hesaplanması, ücretsiz izin, süt izni ve birçok merak edilen konuda bilmeniz gereken tüm bilgileri derledik. İşte haberimiz... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/04/iecrop/hamile-iha-880_16_9_1520507559_16_9_1522653633.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/dogum-izni-ne-kadar-yonetmelige-gore-dogum-izni-suresi-hesaplama-2324971/"]

[old_news_related_template title="Yarı zamanlı çalışma nedir? Doğum sonrası kısmi süreli çalışma saatleri, yönetmelik ne diyor" desc="width: 730px; height: 200px;" image="mce-container-body" link="suggest-container-body"]