Bağkur prim borçlarını TC kimlik no ile internet üzerinden ödemeniz mümkün. İşte Bağkur borç sorgulama ve Bağ Kur prim ödemesi ile ilgili detaylar...

BAĞKUR PRİM BORCU NASIL SORGULANIR

Bağ Kur'a olan prim borçlarınızı sadece e Devlet sistemi internet sitesi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Daha önce Sosyal Güvenlik Kurumu'nun(SGK) internet sitesi e SGM üzerinden yapılan borç sorgulama işlemleri süresiz olarak kaldırılmıştır.

E devlet sistemi üzerinden Bağ Kur yani 4B borç sorgulamasını yapabilmeniz için e devlet şifrenizin olması gereklidir. Eğer şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında temin edebilirsiniz. Şimdi, https://www.turkiye.gov.tr/4b-odeme-dokumu linkine tıklayın. Açılan sayfada "Kimliğimi Şimdi Doğrula" butonuna tıklayın. Bu işlemin ardından T.C. Kimlik No ve e Devlet şifrenizi eksiksiz olarak girdikten sonra "Sisteme Giriş Yap" butonuna tıklayın. Daha sonra karşınıza çıkacak olan sayfadaki “Sorgu Türü”, “Sorgu Tipi”, “Sicil No” ve “Güvenlik Kodu” bölümlerini doldurun. Girmiş olduğunuz bilgilerin doğruluğundan emin olduktan sonra "Borç Sorgulama" butonunu (kutucuğunu) tıklayın. Böylelikle Bağ-Kur borç sorgulama işleminizi tamamlamış oluyorsunuz.

para-iha

BAĞ-KUR PRİM BORCU ÖDEME İŞLEMİ

Bağkur'a bağlı olanlar sadece sicil numaraları ile BAĞ-KUR prim borcu ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirler. Şimdi yapılması gerekenleri sırasıyla yaparak; bilgilerinizi doğru olarak girdikten sonra, BAĞ-KUR prim borcu ödeme işleminizi başarıyla gerçekleştirmiş olacaksınız.

BAĞ-KUR prim borcu ödeme işlemini gerçekleştirmek için öncelikle https://onlinetahsilat.sgk.gov.tr/WebTahsilat/index.jsf bağlantı adresine tıklayınız.

- Sorgu Türünden “4B Sigortalı Ödemeleri” kısmını seçiniz.
- Sorgu tipi yazan kısıma, geçmiş döneme ait olan prim borçlarınızı ödemek istiyorsanız “BAĞ-KUR Geçmiş Dönem”, güncel prim borcunuzu ödemek istiyorsanız da “BAĞ-KUR Cari Dönem” kısmını seçiniz.
- T.C. kimlik numaranızı giriniz.
- Güvenlik kodunu giriniz.
- Güvenlik kodunun ve diğer bilgilerin eksiksiz ve doğru girildiğine emin olduktan sonra “Borç Sorgula” kısmına tıklayınız.

Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra BAĞ-KUR prim borcu ödeme işleminizi de tamamlamış olacaksınız.

GEÇMİŞ BAĞ-KUR BORÇLARINA İHYA (YAPILANDIRMA) İMKANI DOĞDU!

Bağkurluların geçmiş dönemlere ait olan ve ödeyemedikleri prim borçları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeni bir protokol imzaladı. İmzalanan protokolle Bağ Kur prim borcu olan vatandaşlara kredi olanakları sunuluyor. 13 Şubat 2018 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ziraat Bankası arasında "Emeklilik Hakkı Doğmuş Bağkur'lu Esnafa Kredi Sağlanması Protokolü" imzalandı.

Bu protokol ile birikmiş prim borcu nedeniyle durdurulan hizmet süreleri olan sigortalılar için kredi imkanı sağlanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun yaptığı açıklamaya göre; "Borçların ihya edilmesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanmaya hak kazanacaklar da bu protokol kapsamında olacak. Protokol ile sigortalıların 48 ay vade borçlarını ödemeleri, ödenmesinin de emekli maaşından sağlanması gerçekleştirilecek."

İmzalanan protokolün 3 ay süre ile geçerli olacağı, talep olması durumunda iki sefer daha uzatmaya gidilebileceği belirtildi.