Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ağustos ayında yaptığı açıklamada mali disiplini sağlamak amacıyla bundan sonra kamu alacakları için yeni af getirmeyeceklerini belirtmiş ve “Benim bakanlığım dönemimde bir daha böyle bir vergi barışı olmayacak. Ben 1 yıl kalırım, 5 yıl kalırım bilmem benim dönemimde bir daha vergi barışı yok. Ve biz daha yalın ve daha tabana yayılmış vergi sistemi için çalışıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

YENİ BİR AF MADDESİ EKLENDİ

AKP’li 8 milletvekilinin hazırladığı yeni torba yasa teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yeni bir af maddesi eklenerek kabul edildi. Eklenen af maddesine göre, mayıs ayında çıkarılan son aftan yararlanmak üzere başvurduğu halde taksitlerini zamanında ödemeyen mükelleflere, bu borçlarını önümüzdeki yılın ocak ayı sonuna kadar ödemeleri halinde aftan yararlanmaya devam etme hakkı verildi. Yeni aftan yararlananlar birikmiş borçlarıyla birlikte, aksattıkları taksitleri için yüzde 1.4 faiz ödeyerek yeni  haklardan da yararlanacaklar. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, temmuz ayında bundan sonra kamu alacakları için yeni af getirmeyeceklerini belirtmiş ve “Vergi borçları için yeni yapılandırma planı yok” demişti.

KRİZ KABUL EDİLMİŞ OLDU

CHP Milletvekili Bülent Kuşoğlu, AKP’nin yeni bir af daha çıkararak krizi resmen kabul ettiğini, bu maddenin krizin ispatı olduğunu söyledi. CHP’li Okan Gaytancıoğlu da, Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak’ın af olmayacağı sözünü verdiği halde yeniden af geldiğini belirterek, “Hani bir daha vergi barışı olmayacaktı. Albayrak, ‘Benim dönemimde bir daha vergi barışı yok dedi.’ Demek ki ekonomi dönmüyor, insanlar borçlarını ödeyemiyor” dedi.