Hükümetin el yapımı patlayıcılarda kullanıldığı gerekçesiyle ağustos ayında tüm gübrelere getirdiği DNA ve barkod uygulama zorunluluğunun faturası yine çiftçiye çıktı. 230 milyon liralık uygulamanın nitrat ve üre içerikli gübrenin ton fiyatına 50 TL, diğerlerine 13 TL olarak yansıyan maliyeti döviz kurlarındaki artışla birleşince gübre fiyatları son 3 ayda yaklaşık yüzde 30 zamlandı.

ÇİFTÇİ PERİŞAN OLDU

Gübre üreticileri, hükümetin Tarım Bakanlığı vasıtasıyla kendilerine her fırsatta “Fiyatlarınızı düşürün” baskısı yaptığını belirterek, “Döviz kurlarının artması nedeniyle hammadde fiyatlarımız arttığı için ürünlerimize zam yapmak zorunda kaldık. Üzerine bir de DNA ve barkod uygulaması maliyeti bindi. Hükümetin ısrarı yüzünden yine çiftçi perişan oldu. Döviz kurları düşünce fiyatımızı düşürdük ama DNA ve barkod maliyeti hâlâ tepemizde duruyor. Bu uygulamanın bir an önce kaldırılması lazım” dedi. Üreticiler, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin kendileriyle yaptığı ilk toplantıda DNA ve barkod fiyatını yüksek bulduğunu, ayrıca bunu tek firmanın uygulamasının yanlış olduğunu söylediğini ancak nedense daha sonra sustuğunu dile getirdiler.

HEPSİNE GETİRİLDİ

Tarım Bakanlığı’nın 2016’da çıkardığı genelgeyle el yapımı patlayıcılarda kullanıldığı belirtilen nitrat içerikli gübreye DNA ve çuvala da barkod konularak izleme zorunluluğunun 2017’de yapılan düzenlemeyle tüm gübrelere uygulanması kararlaştırılmıştı. Tarım eski Bakanı Faruk Çelik, uygulamayı teröristleri izleme ekipmanları üreten Duygu Havacılık Savunma Sanayi Ticaret A.Ş. şirketine ihale etmişti. Böylece bayilere kamera ve gübre ambalajlarına DNA ve barkod konulması esasına dayanan uygulama ağustos ayı itibarıyla başlatılmıştı.

gubre

GÜBRETAŞ barkodu uygulamıyor


Tarım Bakanlığı, DNA ve barkod uygulamasını tüm yerli üreticilere zorunlu kıldığı halde Tarım Kredi Kooperatifi’nin ortağı olan GÜBRETAŞ, sistemi kurmayı reddetti. GÜBRETAŞ’ın kendilerine göre maliyet avantajı sağladığını öne süren diğer üreticiler, şimdi haksız rekabet nedeniyle dava açmaya hazırlanıyor. Adının verilmesini istemeyen bir kaynak, “Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, GÜBRETAŞ’ın tüm gübrelere yüzde 10, 30 adet gübrede de yüzde 15 indirim yaptığını açıkladı ama uygulama sadece 1 hafta sürdü. Daha sonra stoklarının tükendiğini belirterek eski fiyatlara geri döndüler. Şimdi piyasada en yüksek fiyattan satış yapan firma oldular” dedi.