CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “İstanbul’un tarihi, ekolojik ve doğal kaynaklarını yok eden, usulsüz iş ve işlemlerle haksız kazanç temin eden beton lobisinin ortaya çıkarılması” için Meclis araştırma önergesi verdi.

“Gözü dönmüş bir avuç adam, vampir gibi İstanbul’un kanını emiyor. Bunlar çağın Drakula’sı beton lobisidir. Bunlar İstanbul’da yaşıyor, İstanbul’un bütün kaynaklarını sömürüyor, zenginleşiyor, şişiyor. İstanbul’u İstanbullular mı yönetecek yoksa paradan başka bir şey düşünmeyen bir rant çetesi mi?” denilen önergede şu görüşlere yer verildi:

50 MİLYAR DOLARLIK RANT

“İstanbul’un planlı, düzenli ve yaşanabilir bir şekilde, tüm İstanbulluların ve Türkiye’nin çıkarına olacak şekilde gelişimini engelleyen bu anlayışa bir an önce dur demedikçe, İstanbul’da planlı bir kent oluşturma şansı tamamen kaybedilecektir. İstanbul’un rant haritasına göre belli bir grubun 50 milyar dolara yakın haksız kazanç elde ettiği ortaya çıkmaktadır. Bu işleri yapan şahıslar birbirinden bağımsız değil, birbirleriyle iştirak halinde ve organize bir şekilde hareket etmektedir. İstanbul’da olası bir depremde 496 toplanma alanından geriye sadece 77’si kalmıştır. Rant için toplanma alanına bile el koyabilecek kadar gözü dönmüş kişiler, plazalar dikip banka hesaplarını büyütürken, İstanbullular barakada ve çadırlarda yaşamaktadır.”

isci-intihari

İşçi intiharları yüzde 300 arttı


CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın hazırladığı rapor, Türkiye’de son yıllarda hayatına son veren işçi sayısının rekor düzeyde arttığını ortaya koydu. Ağbaba’nın açıklamalarına göre işçi intiharları son 5 yılda yüzde 300 arttı. 2013’te 15 olan işçi intiharı sayısı 2017’de 89’a çıktı. Son 5 yıl içinde hayatına son veren işçi sayısı da 332 oldu. Borçlarını ödeyemeyen, yoğun iş temposu altında ezilen, işsiz kalma kaygısı yaşayan emekçilerin intihar ettiklerini belirten Ağbaba, “İntiharlar sadece mavi yakalılarda değil, beyaz yakalılarda da hızla artıyor” dedi. Raporda şu bilgilere yer verildi: “Ekonomide yaşanan durgunluk, kitlesel işten çıkarmalara bağlı artan işsizlik, yüksek enflasyon oranı ve hayat pahalılığının etkisi ile geçinememe sıkıntısı son dönem artan işçi intiharlarının ve intihar teşebbüslerinin nedenleri arasında yer almaktadır. Türkiye’de yaşanan işçi intiharlarının başlıca 3 nedeni borç, mobbing ve işsiz kalma kaygısıdır. Emeğin yoğun olarak sarf edildiği inşaat, tarım ve genel hizmetler iş kolunda çalışma baskısı ve mobing uygulamaları işçi intiharlarını tetiklemektedir.”