Yüksek indirimli gıda perakendesi sektöründe faaliyet gösteren BİM 2018'de yüzde ciroda 20 büyüme hedeflerken 750 milyon lira yatırımla 730 mağaza açmayı planlıyor. Şirket 2017'de net kârını yüzde 29, cirosunu da yüzde 23.5 artırdı.

Jeopolitik gelişmeler nedeniyle İran pazarına girme planlarını askıya alan şirket, yatırım için Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki pazarları inceliyor.

FAVÖK MARJI YÜZDE 5.2 OLDU


Türkiye'nin yanı sıra Fas ve Mısır'da faaliyet gösteren BİM açıkladığı konsolide finansal sonuçlara göre, 2017'de yüzde 23.5 artışla 24.8 milyar lira ciro elde ederken; net kârı yüzde 29 civarı artışla 863 milyon lira oldu. FAVÖK yüzde 30 artışla 1.3 milyar lira, FAVÖK marjı ise yüzde 5.2 oldu.

Şirketin yıllık değerlendirme toplantısında konuşan İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, "2017 yılı BİM için yeni bir büyüme yılı oldu. Beklentilerimizin ve hedeflerimizin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdik. Bu yılki performans artışımızda ekonomideki canlanmanın yanı sıra şirket içi verimlilik artışı da etkili oldu. Satışlarımızı ve kârımızı yoğun rekabete rağmen çift haneli yükselttik" dedi.

Toplantıda verilen bilgiye göre; BİM, Deloitte'un "Perakendenin Küresel Güçleri 2017" raporuna göre dünyanın en hızlı büyüyen perakende şirketleri arasında 24. sırada yer aldı.

2017'DE 24.8 MİLYAR LİRA CİRO


BİM CFO'su Haluk Dortluoğlu ise, "2017'de ulaştığımız 24.8 milyar lira ciro Türkiye perakende sektöründeki en yüksek ciro rakamıdır. 2018'de 30 milyar liraya yakın bir rakama doğru yürüyoruz... Dünya perakende sektöründe orta-büyük ölçekli perakendeci olmak için 10 milyar dolar seviyesinin aşılması esastır. Biz Türkiye'de 10 milyar dolar satış tutarını aşan ilk Türk perakendecisi olma niyetindeyiz" diye konuştu.

Dortluoğlu'nun verdiği bilgiye göre BİM 2018'de yüzde 20 ciro artışı hedeflerken; yüzde 5 FAVÖK marjı öngörüyor. Şirket 750 milyon lira yatırımla 730 mağaza açmayı planlıyor.

BİM 2018'de Türkiye'de 600 yeni mağaza ile 3,000 ilave istihdam, File'de ise 30 yeni mağaza ile 1,000 ilave istihdam sağlamayı öngörürken; Fas'ta 60, Mısır'da 40 yeni mağaza açacak.

Toplantıda verilen bilgiye göre, banka borcu bulunmayan BİM yatırımlarını iç kaynaklarla finanse ediyor.

BİM'in 2017 sonu itibarıyla toplam 6,765 mağazası bulunurken; şirket Türkiye'de 6,074, Fas'ta 382, Mısır'da 265 mağazaya sahip. Şirket ayrıca 44 File mağazası ile faaliyet gösteriyor.

BİM'in süpermarket alanındaki markası File'de satın alma planları ile ilgili bir soru üzerine Dortluoğlu, "File'de organik büyümeyi tercih ediyoruz. İnorganik büyümeye kapalı değiliz ama Türkiye'deki imkanlar şu anda kısıtlı. Metrekare, lokasyon uygunluğuna sahip zincirler noktasında bir kısıt söz konusu. İstediğimiz nitelikleri sahip bir zincir pek yok gibi. Fırsatlara kapalı değiliz ama ihtimal düşük" diye konuştu.

YENİ PAZAR ARAYIŞLARI


Yurtdışında yeni bir ülkeye yatırım arayışlarının devam ettiğini belirten Aykaç ise, yatırım için Kuzey Afrika ve Ortadoğu'yu incelediklerini söyledi.

Daha önce İran pazarına yönelik incelemeler yürüten BİM, Ocak ayında yaptığı açıklamada, bu ülkedeki yatırım planını askıya aldığını duyurmuştu.

Aykaç, "İran'a girmek üzere detaylı çalışma yaparken şu andaki konjonktüre de dikkat ederek bu konuyu askıya almaya karar verdik. İran projemiz iptal edilmedi sadece askıya aldık. Onun dışında başka yerlerde araştırmaya devam ediyoruz. Bizim için cazip bir pazar bulduğumuzda girmekten imtina etmeyeceğiz" diye konuştu.

Aykaç, Avrupa pazarına girme planları olup olmadığı ile ilgili soru üzerine ise Avrupa'nın doymuş bir pazar olduğunu ve kısa vadede böyle bir planları bulunmadığını söyledi.

Aykaç diğer yandan, halihazırda faaliyet gösterdikleri Mısır'da iki ülke arasındaki politik gelişmeler nedeniyle gümrükte birtakım sorunlar ve buna bağlı bir miktar ciro kaybı yaşadıklarını söyledi.

Aykaç, "Mısır'da gümrükle ilgili sorun var. Buradan ürün götürmekte şu anda zorlanıyoruz. Gümrüklerdeki formaliteler sıkılaştırıldı. Formaliteleri nasıl aşarız diye araştırıyoruz. Mısır hükümeti ile de konuşuyoruz...Yerli üreticilerden ürünlerimizi tedarik etme noktasındayız...Bu arada Türkiye'de üretimi olup oraya ürün satan üreticiler var. Onlar özel bir izinle işlerini halletmişler. Onlara bizim ürünlerimizi ürettirip götürmek istiyoruz" dedi ve ekledi:

"Mısır'da Türk ürünlerine çok ciddi talep var. Ondan dolayı bir kaybımız (ciro) var. Onu bir an evvel gidermemiz lazım. Bu formaliteleri nasıl aşarız diye çalışıyoruz."

Aykaç, BİM mağazalarında başlayacak Iphone X satışları ile ilgili bir soru üzerine ise, bu kapsamda 1500 cihaz satmayı planladıklarını ancak sınırlı sayıda mağazada satış olacağını söyledi.

Şirketin 2018'e ilişkin temettü planları ile ilgili bir soru üzerine ise CFO Dortluoğlu, "Temettü politikamızda ihtiyaç duymadığımız bütün nakdi dağıtıyoruz. Bu da bugüne kadar kârımızın yaklaşık yüzde 60 gibi bir oranına tekabül etti. Burada bir değişiklik olacağın düşünmüyorum" dedi.

Dortluoğlu bir soru üzerine, yüzde 70 oranı ile Türkiye'nin en yüksek halka açıklığına sahip şirketlerinden biri olduklarını ve bunu artırma planları bulunmadığını söyledi.

BİM hisseleri saat 1511'de yüzde 2.33 primle 74.75 lirada hareket ediyor. BIST-100 ise yüzde 0.1 ekside.

REUTERS