BİM İcra Kurulu üyesi Galip Aykaç son ekonomik durumu değerlendirdi. Yaşanan gelişmeler hakkında, "Olağanüstü bir süreçten geçiyoruz bunun farkındayız" diyen Aykaç 5. Ortak Gelişim Tüketici Odaklı Tedarikçi ve Perakendeci Verimliliği Kongresi'nde konuştu. Sozcu.com.tr'nin de takip ettiği toplantıda konuşan Aykaç sözlerini şöyle sürdürdü:

SU FİYATLARI


Dediler ki Allah'ın suyuna zam yapıldı. Suyun maliyetleri arttı. Lojistikte petrole gelen zammı biliyoruz. Bunların hepsi su fiyatını etkiledi.

DOMATES


Domatesin ambalajlı da dövizle satılıyor fiyatı zaten olması gereken yere geldi. Birden bire fiyatların artması söz konusu değil. Buradaki fiyat artışı yavaş yavaş yansıtıldı.

[caption id="attachment_2632149" align="alignnone" width="1200"]Perakendenin önde gelen isimleri 5. Ortak Gelişim Tüketici Odaklı Tedarikçi ve Perakendeci Verimliliği Kongresi'nde buluştu. Perakendenin önde gelen isimleri 5. Ortak Gelişim Tüketici Odaklı Tedarikçi ve Perakendeci Verimliliği Kongresi'nde buluştu.[/caption]

AYÇİÇEK YAĞI


Ana hammaddesi ayçiçeği çekirdeğidir. Yüzde 40'lık bir hammadde fiyat artışı var. Eylül ayında zamları yavaş yavaş yansıtmak durumunda kaldık.

KAĞIT ÜRÜNLERİ


Kağıtta ürünleri ana hammaddesi selüloz ve tamamen ithal. 615 dolardan 850 dolara çıktı. Kağıtta yüzde 150 bir artış oldu. Yavaş yavaş yansıta yansıta götürüyoruz.

Maliyetler arttıkça raflara yansıyacak. Perakendecinin en önemli kaynağı tedarikçidir. Tedarik konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye tarım ülkesi değildir.

KÜÇÜK KÜÇÜK YANSITIYORUZ


Daha sonra sozcu.com.tr'ye özel açıklamalarda bulunan BİM İcra Kurulu üyesi Galip Aykaç, "Her kategoride zamları beklettiğimiz ürün var. Ancak vatandaşa küçük küçük fiyat artışı yapıyoruz. Yüzde 200'e yakın fiyat artmış ancak bunu birden bire artıramazsınız. Bunu onun için kademeli yapmalısınız. Örnek verirsek makarna bakliyat gurubuna zamlar henüz yansıtılmış değil. Maliyetler bizi zorlamaya başladığı anda bunu ölçülü yansıtıyoruz. Biz küçük küçük yapıyoruz ve piyasada bize uyuyor. " dedi.

ozgur_tort_migros_ceo

Migros Ticaret AŞ İcra Başkanı Özgür Tort ise zirvede yaptığı konuşmada AVM kiralarına değindi. İşte Tort'un açıklamalarından satır başları:

Dövizle olan kiraların TL'ye dönmesi uygulamasının destekçisiyiz.

TL cinsinden döner hangi kurdan döner bilinmez. 30 günlük süre kısa, 60 güne çekilmesini istiyoruz.

Ne yazık ki kullandığımız gübreden kullandığımız yeme kadar dolar girdisi var. Suyundan sütüne kadar dolar bir şekilde hattımızın bir parçası konumunda.

Fasulye mercimek vesaire ithal girdileri yüksek ürünler

Gelecekteki bütçelerimizde perakendecinin bir numaralı girdisi işçilik ve kira olacak.

Nakit akışını sağlamakta çok güçlük çeken tedarikçiler var.

Bizim üyelerimiz mağaza açmaya devam ediyor.

GÜNLÜK KURDAN ÜCRET ALINIRSA MAĞAZALAR KAPANIR


Migros Ticaret AŞ İcra Başkanı Özgür Tort sozcu.com.tr'ye yaptığı özel açıklamalarda," Şuan ki filli kurdan Türk lirasına dönerek kira ödemesi yapılması mümkün değil. Eğer AVM'ler günlük kurdan kira almaya kalkarsa kiracılar mağazalardan çıkar. Azınlıkta da olsa bu durum Migros içinde geçerli. Güncel kurdan kira alınması mümkün değil. Doğal olarak böyle bir şey söz konusu olursa mağazalarımızı kapatırız. "