Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler şirket açmaya devam ediyor. Kimi yasal yollarla bir iş yeri kurarken kimisi de hiçbir resmiyeti olamadan iş yeri açıyor. Bu yasal olmayan iş yerlerinin en başında ise berberlik geliyor. İstanbul Umum Erkek Berberler Odası Başkanı Şükrü Akyüz Türkiye'deki berberliğin yasal çerçevelerle çizilmiş kuralları olduğunu ancak Suriyelilerin bu kurallara uymadığını ve bu yüzden sektör olarak çok büyük sıkıntı yaşadıklarını söylüyor.

5temmuzberbergraf

'PAZARLARI AÇIYORLAR'


Akyüz, "İstanbul'da binlerce Suriyeli berber var. Hiçbirinin ne vergi levhası ne de bir belgesi var. Hepsi kaçak. Suriyelileri bizim berberler odasının uyguladığını kurallara da uymuyor. Örneğin bazı bölgelerde pazar günleri berberler kapalı oluyor. ancak bu kişiler pazarları açıyor. Yerli üreticimizin işleri allak bullak oluyor." dedi.

sukru-akyuz

ŞİKAYETÇİYİZ


Bazı Türk vatandaşlarının Suriyeli berberlere gittiğini de belirten Akyüz, "Suriyeliler hiçbir vergi ödemediğinden fiyatları da ucuz oluyor. Bazı vatandaşlarda  berber ücreti ucuz olduklarından dolayı bu tür yerleri tercih ediyor. Dolayısıyla yerli vatandaşımızın hayatta kalması ticaret yapması daha da zorlaşıyor" ifadesini kullanıyor. Akyüz İstanbul'da Aksaray, Esenyurt, Bahçelievler ve Bağcılar gibi semtlerde Suriyeli berberlerin göze çarptığını anlatıyor. İstanbul Berberler Odası Başkanı, "Hangi berbere giderseniz gidin ilk şikayetleri Suriyeli berberler olacaktır. İnanın bize bu konuyla ilgili bir dokunsanız bin ah işitirsiniz. Çok şikayetçiyiz." ifadelerini kullandı. Sadece İstanbul'da binlerce Suriyeli berber olduğunu söyleyen Başkan Akyüz. Bu kişilerin En çok Aksaray, Esenyurt, Bahçelievler, Bağcılar gibi semtlerde yoğunlaştıklarını söylüyor.
5temmuzberbergraf2

TÜRKİYE'DE 15, SURİYE'DE 5 TL


Aksaray'da 1 yıldır berber dükkanı işleten Nadir Maosous, Suriye'de de bir berber dükkanı olduğunu söylüyor. Maosous, "Türkiye'de ayrı Suriye'de ayrı dükkanım var. Türkiye'de saç- sakal traş 15 lira... Suriye'de 5 lira... Burada  2 bin TL kira veriyorum. Suriye'de 100 TL veriyorum. Ayrıca burada işlerimiz çok güzel. Türk vatandaşlar çok geliyor. Vatandaş ne isterse aynısını yapıyorum anlaşma konusunda da bir sıkıntı yaşamıyoruz. Ayrıca Suriye'den aldığım kuaförlük belgem de var. " dedi.

img_9026

TEK PATRONLUK YAPAN BENİM


Türkiye'de kirada yaşadığını ve Suriye'den 6 kardeş geldiğini söyleyen Nadir Maosous, " Burada kardeşlerimle birlikte kirada yaşıyorum. Biri tekstil sektöründe diğeri ise mobilya sektöründe çalışıyor. Aralarında tek patronluk yapan benim." ifadelerini kullandı.

İsmini vermek istemeyen diğer bir Suriyeli berber dükkanı sahibi ise İşlerinin çok iyi olduğunu fiyatların uygun olmasından dolayı çok fazla müşteri geldiğini söylüyor. Gelen müşteriler ile de iyi anlaştıklarını ve hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını belirten dükkan sahibi," İşlerimiz iyi 1 Türk çalışanımız 5 Suriyeli çalışanımız var. Hepsi de işlerinde çok iyiler. Nasıl bir traş isterseniz harfiyen yapar. Hiçbir sıkıntı yaşamazsınız... Ayrıca tüm müşterilerimizde bizden çok memnunlar hiçbir konuda şikayetçi değiller." dedi.

img_9036

SURİYELİLERDEN BIKTIK


Yine Aksaray'da berber dükkanı işleten Turgay Gül ise Suriyelilerden bıktıklarını ancak bir esnaf olarak da rekabet ettiklerini söylüyor. Şöyle ki Gül eskiden tüm çalışanlarının Türk olduğunu ancak son dönemde yoğunlaşan, Iraklı, Suriyeli ve Arap müşterilerinden dolayı çalışanlarının hepsinin Suriyeli olduğunu söylüyor.  Gül," Şuan çalışanlarımın çoğu Suriyeli hem daha ucuza çalışıyorlar hemde müşterilerimiz dilinden anlıyorlar. İki tarafta memnun. Bende paramı kazanıyorum. Ancak şöyle bir durum var. Suriyeli ve Arap müşterileri memnun etmek çok zor. Türk vatandaşı traş ettiğimizde 20 dakika sürüyor. Suriyeli vatandaşı traş ettiğimizde 1.30 saat sürüyor. Beğenmezse de para vermiyor. çok sıkıntı yaşıyoruz." dedi.

img_9033