Bakanlar Kurulu kararıyla, daha önce konutlara sağlanan KDV indirimi işyeri ve dükkanları da kapsayacak şekilde genişletildi. Yeni kararla müteahhitlerin yapıp satışa çıkardığı sıfır konutların yanı sıra işyeri ve dükkan satışlarının KDV’si de yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Bu kararın özellikle inşa ettikleri dükkanları bir türlü satamayan AVM müteahhitlerinin işine yarayacağı ifade ediliyor.

MÜTEAHHİDE BÜYÜK KIYAK


KDV’de yapılan indirim devletin vergi gelirlerini düşürecek. Bu indirimden en büyük kazancı ise zor durumda oldukları söylenen müteahhitler elde edecek. Müteahhitler 10 puanlık KDV indirimi sayesinde örneğin 300 bin liraya bir konut veya işyeri sattıklarında devlete 45 bin 763 lira yerine 22 bin 223 lira KDV ödeyecekler. KDV’deki indirimi eğer fiyatlarına yansıtmazlarsa 300 bin liralık bu konut veya işyeri satışı sayesinde Maliyeye gelecek 23 bin 540 lira yeni indirim sayesinde müteahhidin cebinde kalacak. Müteahhit indirimi fiyatlarına birebir yansıtırsa konut veya işyerleri 22 bin 223 lira ucuzlayacak, 300 bin liralık ev veya işyerinin fiyatı 277 bin 777 liraya düşecek.

BU DA KGF KIYAĞI


Seçim öncesinde günün ikinci seçim paketi ise Kredi Garanti Fonundan (KGF) geldi. Daha önce şirketlere 200 milyar TL ve 55 milyar TL’lik iki dev kredi paketi açan KGF, Hazine Müsteşarlığı ile imzaladığı yeni bir protokolle 35 milyarlık yeni kefalet paketini şirketlerin kullanımına açtı. Böylece KGF’nin kefaletiyle firmalara aktarılacak kredi miktarı 290 milyar liralık devasa boyuta ulaştı. Yeni protokolle ayrıca KOBİ’lere sağlanan kefalet oranı yüzde 80’den 85’e, diğer şirketlerin kefalet oranı da yüzde 75’ten yüzde 80’e yükseltilerek firmalar daha da rahatlatıldı.

SEÇİM ÖNCESİ PARA OLSUN


Yeni protokole göre 35 milyar liralık kredinin sadece 5 milyar lirası ihracat ve turizm gibi döviz kazandırıcı faaliyeti olan şirketlere ayrıldı. Geri kalan 30 milyar lira ise yatırım için değil tamamen işletmelerin finansman ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılacak. Dolayısıyla seçim öncesinde açılan bu paket sayesinde, nakit sıkıntısı çeken firmalar seçime kadar olan dönemde nakit sıkıntısı yaşamayacak. Firmalar bu krediler sayesinde çalıştırdıkları işçilerin maaşını aksatmadan ödeyebilecek, işçiler seçime maaşsız girmeyecek, nakit sıkışıklığından kaynaklanabilecek olası sıkıntıların üstü seçim sonrasına kadar örtülmüş olacak.