Türkiye'ye özgü bir içecek olan bozaya zam geldi. Bozanın, zengin besin içeriği ve olası sağlık faydaları ile kış günlerinin vazgeçilmezi. Vefa Bozası yetkililerinin sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamaya göre içeceğin bardak fiyatı 4 TL'den 5 TL'ye çıktı. Yetkililer zam gelmesinin sebebi olarak ise cam, darı ve plastik fiyatlarının artmasını gösteriyor.

Peki bozanın içinde ne var? Nasıl yapılır? Faydaları nelerdir? İşte cevabı...

[old_news_related_template title="Kestane pahalandı" desc="Kestane geçtiğimiz yıl halde 6 ila 10 lira arasında satılırken bu yıl 15 ila 20 liraya ulaştı. 100 gramlık közde kestanenin satış fiyatı 15 TL olurken pakete 9 adet kestane giriyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/kestane-sozcu_16_9_1540372063.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/kestane-pahalandi-2699175/"]

Bağışıklık sisteminin kuvvetlendiren boza darı, mısır veya bulgurla hazırlanabilen geleneksel bir Türk içeceği… Şahsına münhasır bu içecek, zengin besin değeri ve olası sağlık faydaları ile kış aylarının vazgeçilmezi oluyor. İşte boza tarifi, malzemeleri ve faydaları…

BOZA NEDİR, İÇİNDE NE VAR?


Boza darı, mısır veya bulgurla hazırlanabilen geleneksel bir Türk içeceği… Başka hiçbir içeceğe benzemeyen bozanın tarihi 8-9 bin yıl öncesine, Mezopotamya'ya dayanır. Osmanlı döneminde sıkça tüketilen boza “Bozahane” adı verilen yerlerde üretilirken sonrasında Ortadoğu, Orta Asya, Balkan ve Afrika ülkelerinde de üretilmeye başladı. Evliya Çelebi, seyahatnamesinde 17. yüzyıl ortalarında İstanbul'da 300'den fazla bozacı dükkânının bulunduğundan, bu dükkânlarda 1100 kadar bozacının çalıştığından bahsediyor. Geçmişte boza, içine pekmez, tarçın, karanfil, zencefil ve hindistan cevizi eklenerek içilirken, günümüzde çoğunlukla tarçın ve sarı leblebiyle tüketiliyor.

LEZZETİ FERMANTASYONDAN GELİYOR


Bozanın tat, kıvam, aroma gibi özellikleri, üretildiği coğrafyaya ve kullanılan hammaddenin darı, bulgur veya mısır olmasına göre farklılık gösteriyor. Fermente bir içecek olan boza, mayalandıktan hemen sonra daha tatlıyken, bekledikçe ekşi bir lezzet kazanıyor. Bozanın kendine özgü tadı ise laktik asit bakterileri sayesinde fermente olmasıyla yani mayalanmasıyla ortaya çıkıyor. Fermantasyon, bozaya lezzet kazandırırken sindirim sistemi için yararlı bakterilerin oluşumunu da sağlıyor.