Bankacılar küresel piyasalarda gelişmekte olan para birimlerinin bugün genel olarak dolar karşısında değer kazandığını ancak TL'nin negatif ayrışmaya devam ettiğini belirtiyorlar.

Negatif ayrışmada bugüne kadar bilinen siyasi ve makro endişelerin yanı sıra beklentilerin üzerindeki cari açık ve Erdoğan'ın faiz söylemleri de neden olarak gösterildi.

CARİ AÇIK 55.4 MİLYAR DOLAR


Cari açık Mart ayında petrol fiyatı ve altın ithalatındaki artışın sürmesiyle 4.81 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, genişlemenin sürdüğü 12 aylık açık 55.4 milyar dolara yükseldi. Ekonomistler cari açıktaki genişlemenin yanı sıra finansman kalitesindeki bozulmaya da dikkat çekti.

Erdoğan geçen hafta TOBB'da yaptığı konuşmada, "Seçimde milletim yeniden yola devam derse, bir defa bu faiz belasıyla mücadeleden zaferle çıkacağımı söylüyorum" demiş faizi tekrar aşağı çekmeleri gerektiğini, faizi yüksek tutmakla oyuna geldiklerini söylemişti.

Faizi ekonomik alanda her türlü kötülüğün anası-babası olarak tanımlayan Erdoğan haftasonu yaptığı açıklamalarda da 24 Haziran'dan sonra faizin şeklinin de oranının da çok daha farklı bir şekilde gelişeceğini söyledi.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları ne kadar oldu? 13 Mayıs çeyrek ve gram altın fiyatları..." desc="Altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Altın fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle vatandaşlar internet üzerinden bugün altın fiyatı ne kadar oldu? sorusunun cevabını araştırıyor. Serbest piyasada gram altın 182,73 liradan alınırken 182,86 liradan satılıyor. İşte13 Mayıs güncel altın fiyatları ile ilgili son gelişmeler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/altin-3-iha-1_16_9_1526191072.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/altin-fiyatlari-ne-kadar-oldu-13-mayis-ceyrek-ve-gram-altin-fiyatlari-2404265/"]

Bankacılar Erdoğan'ın söylemlerinin piyasalarda baskı yarattığını belirtseler de faiz söylemine ilişkin zamanlamasının da dikkatli incelenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Orta vadede Erdoğan'ın düşük faiz isteğinden vazgeçmesini olası görmeyen bazı bankacılar kısa vadede ise TCMB'nin gerekli adımları atacağına yönelik Cumhurbaşkanlığı açıklamasına dikkat çekiyorlar.

Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleştirilen toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Toplantıda, hükümetin, para ve maliye politikaları konusundaki hedeflerine ulaşma kararlılığı teyit edilmiştir... Faiz ve döviz kuru baskısını azaltmak, bununla birlikte enflasyonla daha etkin mücadele etmek için gereken tedbirler alınacaktır. Bunun için Merkez Bankası elindeki araçları etkin şekilde kullanmaya devam edecektir" görüşüne yer verilmişti.

Reuters'ta Cuma günü yer alan bir analiz haberde ekonomi yönetiminin kısa vadeli volatiliteyi sınırlayacak adımların yanı sıra orta vadeli güven tesisi içerecek adımları da çalıştığı belirtildi.

Reuters'a toplantı hakkında bilgi veren bir ekonomi yetkilisi, "Maliye politikasının para politikasına vereceği desteğin artması temel önceliklerden biri olarak öne çıktı. Alınacak tedbirler kapsamında Merkez Bankası'nın da bazı adımları gündeme gelebilir. Bu kapsamda ölçülü faiz artışı da seçeneklerden biri olabilir" dedi.

Habere göre piyasalardaki olağanüstü PPK kararı beklentilerine karşın ekonomi yönetiminin hedefi bunun bir alternatif senaryo olarak kalması yönünde.

DOLAR NE KADAR OLDU?


Cuma günü küresel piyasalardaki iyimserlikle 4.25'in altını test eden dolar/TL bu seviyelerde tutunamadı ve Erdoğan'ın açıklamalarının da etkisiyle haftayı 4.30'un üzerinde tamamladı. Dolar/TL yükselişini sürdürerek bu sabah 4.3502'yi test etmesinin ardından gelişmekte olan ülke piyasalarına artan risk iştahıyla birlikte yönünü aşağı çevirerek saat 16.35'te 4.3075/4.3084 seviyesinde işlem gördü. Bu düşüşe rağmen TL dolar karşısında bugün gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösterdi.

Sepet bazında TL aynı saatte 4.7364/4.7380, euro/TL ise 5.1652/5.1670 seviyesinde bulunuyor.

TL son dönemde S&P'nin kredi notu düşüşü ve enflasyon endişeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor. Bankacılar TL'deki değer kaybına dolardaki küresel değer kazancı, S&P'nin not indirimi, ABD faizlerinin yüzde 3'e yükselmesi, petrol fiyatlarındaki yükseliş, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci politikalar, son PMI verisinin ekonomideki beklenen bir ivme kaybının başlangıcına işaret etmesini, yüksek enflasyon ve yüksek cari açığı gösteriyorlar.

Öte yandan seçim öncesi artan harcamaların ardından yarın gerçekleşecek iki Hazine ihalesine olan yabancı ilgisi de yakından takip edilecek.

Tahvil bono piyasasında gösterge 10 yıllık tahvil getirisi 27 Nisan haftasını yüzde 12.60 seviyesinden kapadıktan sonra 158 baz puanlık yükselişle 9 Mayıs'ta yüzde 14.18'e kadar çıktı. Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 13.59, valörde son işlem yüzde 13.60 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 13.92 valörde saat 1630 itibarıyla son işlem yüzde 13.86 oldu.

Öte yandan 27 Nisan haftasını yüzde 14.36 seviyesinden kapayan gösterge iki yıllık tahvilde bileşik faiz ise geçen hafta yüzde 16 seviyesine kadar yükseldi. Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.92 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.10 olarak gerçekleşti.

REUTERS