Bursa'nın Orhangazi ilçesinde; otomotiv, ağır ticari araçlar, iş ve tarım makinaları sanayine döküm parça tedarik eden DÖKTAŞ, haziran ayında GÜRİŞ'e bağlı Çelik Holding'e satıldı. Satışın ardından fabrikadan. 4 ayda emekli edilenlerle birlikte, 70 işçi ayrıldı. Yerine ise Tacikistan uyruklu 30 işçi alındı. Bu durum ilçede büyük tepkiye neden oldu. İşten çıkarılmaların ve yerine yabancı uyruklu işçi alımının, üretim maliyetlerinin düşürülmesine yönelik olduğu iddia edildi.

YEREL SİYASETÇİLER TEPKİ GÖSTERDİ


Cumhuriyet Halk Partisi Orhangazi İlçe Başkanı Sevim Turan, ‘Döktaş - Güriş fabrikasında neler oluyor’ başlığıyla yaptığı yazılı açıklamasında; “Burada yapılan uygulamalar aslında ülke genelinde yaşanan ve kurulmaya çalışılan halkımızı sömürme düzeninin en güzel örneğidir. Yerli ve milli Döktaş, Güriş yönetimine geçen fabrikada çeşitli sebeplerden dolayı işten çıkarmalar artmıştır” dedi.

İYİ Parti İlçe başkanı İsmail Kaya da yaşananlara “Orhangazi ve Türkiye’nin en önde gelen sanayi kuruluşlarından Döktaş A.Ş. geçirdiği zor günlerin ardından Güriş Holding tarafından satın alındı. O günden bugüne yaşananlar Orhangazi işçi sınıfı adına çok üzücü ve kaygı vericidir. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu fırsat bilerek 70’e yakın emekçiyi kapının önüne koymuştur.” diye tepki gösterdi.

GÜRİŞ Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Varlık GÜRİŞ Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Varlık

“AĞIR BİR BÖLÜM, KİMSE ÇALIŞMAK İSTEMİYOR”


GÜRİŞ Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Varlık, yerli işçinin yerine yabancı alımı yapıldığı iddiaları hakkında açıklamalarda bulundu. İddiaların doğru olmadığını belirten Varlık, "Ağır sanayiye yönelik olan fabrikamızda taşlama bölümü mevcut. İşin ağırlığı nedeniyle, bu alanda kimse çalışmak istemiyor. Dolayısıyla çalışanlar kendi rızaları ile işten ayrılıyor. Biz de bu soruna çözüm bulmak için yurt dışından işçi alımı yapmak zorunda kaldık. Nitekim, Tacikistan ve Özbekistan’dan 30’a yakın işçi aldık. İşçi çıkarılıyor deniliyor. Kimse mağdur edilmedi. Çıkanlar kendi isteği ile çıktı. Bakın yakın zamanda genişleyen iş hacmimiz nedeniyle yeni işçi alımları yapacağız. Bunun da müjdesini verelim” dedi.