Başbakan Binali Yıldırım dün yaptığı açıklamada 24 Haziran seçimleri öncesinde pek çok borç yapılandırma ve prim kolaylığı yapılacağını söyledi.

Yıldırım bunlara ek olarak 600 bin kişiyi ilgilendiren 65 yaş üstü aylıklarına ilişkin olarak da bu aylıklara zam yapılacağını bildirdi.

Öte yandan sayıları yaklaşık 12 milyon olan emekliler içinde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramları’nda 1.000 TL ikramiye verileceği ifade edildi.

BÜTÇEYE ETKİSİ NASIL OLACAK?


Bu işlemlerin bütçeye getireceği yük tartışılırken hükümet, borç ve prim yapılandırması, trafik cezası affı gibi kalemlerden toplanacak paralarla bütçede oluşacak yükü minimize etmeye çalışacak.

3 AYLIKLARIN ETKİSİ 500 MİLYON TL


Başbakan Binali Yıldırım’ın verdiği rakamlara göre 65 yaş üstü için yılda 4 kez üç aylık alan kişilerin sayısı 600 bin. Bu kişilerin aylıkları 266 TL’den 500 TL’ye çıkarılacak yani aylıklarda 234 TL’lik bir ücret artışı söz konusu. 600 bin kişinin yılın geri kalanı için üç kez daha aylık alacağı düşünüldüğü takdirde üç aylık alanlara yapılacak zammın bütçeye yükünün 421 milyon TL olması bekleniyor.

EMEKLİ İKRAMİYESİ FAZLADAN 24 MİLYAR TL DEMEK


Türkiye’de yaklaşık 12 milyon emekli bulunuyor. Bu 12 milyon emekli için yılda iki bayram olduğu düşünülürse emekli başına 2.000 TL bütçeden verilecek. Toplam emekli sayısı düşünüldüğü zaman bütçenin 24 milyar TL’sinin emeklilere bayram ikramiyesi olarak dağıtılması planlanıyor.

Böylece, emekliler ve üç aylık alan 65 yaş üstü nüfusa seçim öncesi ve sonrasında da yapılacak ödemeler toplamı 24 milyar TL'yi aşıyor.

 

BÜTÇE AÇIĞI 66 MİLYAR TL BEKLENİYORDU


Peki ya Orta Vadeli Plan bize bütçe açığına ilişkin ne söylüyor? 2017 yılı ekim ayında yayımlanan OVP’de bütçe açığı 65.9 milyar lira olarak hesaplanmıştı. Biz bunu kabaca 66 milyar lira olarak kabul edelim. 66 milyar TL’nin üzerine 24 milyar TL zam ve ikramiyeleri koyduğumuz zaman bütçe açığı rakamı 90 milyar TL’yi aşıyor. Bu açık imar affı, vergi yapılandırması ve trafik cezası yapılandırması gibi kalemlerden gelecek olan paralarla azalacak. Fakat bütçe açığının 2018 sonunda planlandığı gibi 65.9 milyar TL çıkması oldukça zor gözüküyor.

ŞEKER FABRİKALARINDAN 4,5 MİLYAR TL


Başbakan Binali Yıldırım açıklanan paketin nasıl finanse edileceği konusunda, "AK Parti 15 yılda Türkiye'yi 3,5 kat büyüttüğüne göre, bütçe rakamlarını 120 milyarlardan 750 milyara kadar çıkardığına göre bunların da tabiki karşılığı olacaktır. Hamdolsun 2018'in Maliye Bakalığı'nın koyduğu hedeflerin üzerinde gelirler var. Dolayısı ile kaynak ile ilgili bir sıkıntımız yok. Yeniden yapılandırmadan da vatandaşımız devletle helalleştiği için para gelecek. Çeşitli şekilde satışlar var. Onlardan gelen paralar var. Ayrıca bu planlanan gelirlerin üzerinde gelir geliyor." açıklamasında bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın 'Çeşitli şekilde satışlar var' diyerek kastettiği son dönemin en çok tartışılan konusu olan ve kamuoyunda da oldukça tepki çeken 14 şeker fabrikasının satışa çıkarılması olabilir. Bugün itibariyle bu fabrikalardan 11 tanesi toplam 4 milyar 591 milyon 200 bin TL'ye satıldı. Emekliler ve üç aylık alan 65 yaş üstü nüfusa seçim öncesi ve sonrasında da yapılacak ödemeler toplamı ise 24 milyar TL’yi aşıyor.

27nisansekergraf-2-1

[old_news_related_template title="İmar barışı nedir? İmar affı nasıl olacak?" desc="İmar affı nasıl olacak, imar barışı nedir? Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki imar barışının detaylarını anlattı. Bakan seçimden hemen önce getirilen imar affı ile birlikte belediyelere kentsel dönüşüm için 3 yıl geri ödemesiz 0 faizli kredi kullandırılacağını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/depo-imar_16_9_1525247167.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/iste-imar-barisinin-detaylari-2382833/"]