Hava şartlarına bağlı olarak bu yıl çay sezonu erken başladı. Ramazan ayı başlamadan işlerini bitirmek isteyen bir çok üretici aynı anda çay toplamaya başlayınca çayın fiyatı düştü. Özel sektörde faaliyet gösteren fabrikalar fiyat kırdı. Bu durum üreticilerin tepkisine neden oldu.

Bir çok kişinin aynı anda çay toplamaya başlaması, fiyatların düşmesinin yanı sıra üreticiler açısından olumsuz bir durumun daha yaşanmasına neden oldu.

2

Çay sezonu başladığında Rize'ye Azerbaycan ve Gürcistan'dan çalışmak için işçiler geliyor. Bu kişiler sezon boyunca çay bahçelerinde çay topluyor. Bu yıl herkesin aynı anda çay toplamaya başlaması ile işçilerin günlük yevmiyelerinde de artış yaşandı. Geçtiğimiz yıl 100-120 TL olan günlük yevmiye bu yıl 180 liraya kadar çıktı. Çayın düşen fiyatına bir de işçilerin artan maliyeti eklendi.

img_5198

"BU SENE DAHA FAZLA ARTTI"


Rize çay üreticisi olan Aziz Yazıcı bu yıl işçi yevmiyelerinin geçen seneye oranla daha fazla arttığı belirtti. Yevmiyelerin her yıl 10 TL kadar arttığını belirten Yazıcı, "Bu sene biraz daha fazla artış oldu. Çünkü herkes aynı anda çay toplamaya başladı" dedi.

"HERKES 'BANA GEL' DEYİNCE SONUÇ BU OLDU"


Gölge Çay'ın sabihi Mehmet Karaca konu hakkında sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Herkes aynı anda çay toplamaya başladığı zaman işçi paralarının da arttığını söyleyen Karaca, "120 TL olan günlük yevmiye 180 liraya kadar çıktı. Herkes 'bana gel, benim çayımı topla' deyince sonuç bu oldu." dedi.