Türkiye'de nakit para akışı gittikçe azalıyor. İstanbul esnafı işleri artık ya veresiye ya da çek ile döndürüyor. İç piyasadaki nakit sıkıntısı Eminönü semti esnafından dericilere, saatçilere  kadar birçok sektörü etkisi altına aldı. Sozcu.com.tr olarak İstanbul sokaklarında nakit paranın izini sürdük. Bugün Eminönü Mercan esnafının durumunu anlatacağız, yarın ise Perpa esnafının sorunlarını dile getireceğiz.

Eminönü'nde bazı iş yerleri 18 aya kadar çek bile aldıklarını söylüyor. Esnaf nakit sıkıntısından dolayı piyasanın artık çek veya veresiye ile döndüğünü söylüyor.

17 MİLYAR LİRALIK ÇEK KARŞILIKSIZ ÇIKTI

Öte yandan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi´nin verilerine göre 2017 yılında 17 milyar liralık çek de karşılıksız çıktı. Bu durumda vatandaşın iç piyasadaki nakit sıkıntısını doğrular nitelikte.

g-1

ÇEK-SENET NE VARSA ALIYORUZ

İç piyasada karşılıksız çek oranının çok fazla olduğunu ve nakit sıkıntısından dolayı dükkan kirasını zor çıkardığını söyleyen Esnaf Ali Doğubeyazıt, "Artık satışlarımızda çek- senet ne varsa alıyoruz çünkü piyasada nakit yok. Hatta bazı çekler var 18 aya kadar bile çıkıyor ancak tanıdık değilse bu çekleri almıyoruz. Çünkü güvenemiyoruz. Ayrıca artık gelen kişiler çek verdiklerinde bankalardan kişileri sorgulatıyoruz artık kimseye güven kalmadı." dedi.

13

PİYASA BERBAT

Kendisi ürünleri nakit aldığını ancak satışında çek veya veresiye ile sattığını belirten saatçi esnafı Ali Doğubeyazıt, " Biz artık ne yapacağımızı şaşırdık. İnsanlar ticarete devam edebilmek için artık evini arabasını ipotek edip o şekilde ayakta kalmaya çalışıyor. Anlayacağınız piyasada işler istendiği gibi gitmiyor." ifadelerini kullandı.

14

GÜÇLÜ OLMAYANLAR BATIYOR

61 yıllık bavul üreten firmanın işletmecisi olan Furkan Uyar ise "Bizim hammaddemiz plastik. Biz plastiği dolar üzerinden alıyoruz ve nakit alıyoruz. Ama satarken çek veya veresiye veriyoruz. Bu piyasada belli bir gücü olmayanlar hemen batıp gidiyor. Bizde 61 yılın vermiş olduğu bir kuvvet var yoksa piyasa çok kötü. Kimsede nakit para yok." dedi.

saaa

MERCEDES'İNİ SATIP MAL ALDI

Esnaf Furkan Uyar piyasadaki nakit sıkıntısını doğrular nitelikte bir örnek verdi. Örnek ise şu şekildeydi; Bundan 1 ay önce bir tanıdığımız Mercedes model arabasını sattı ve bu arabasıyla gidip ürün aldı. Kim yapar bunu... Ama adam yaptı bir şekilde ayakta kalması lazım. Kendisi de böyle bir yolu tercih etti.

İsmini vermek istemeyen başka bir züccaciyeci ise, "Eskiden 3 ay vadeli çekler alırken şimdi 10 ay vadeli çekler alıyorum. Benim de ödeme yapmam gerekiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Başbakan Yıldırım: Ortak karta geçiyoruz" desc="Başbakan Binali Yıldırım Türkiye Ortak Ödeme Platformu imza töreninde, ortak kart platformu hakkında açıklamalarda bulundu. Ortak kart otobüslerde, metroda, vapurlarda, müzelerde kullanılabilecek. PTT, tüm kartlar için satış ve dolum merkezi olacak. 4 bin 600 PTT noktasından temin edilebilecek. Ortak kart banka kartı olarak da kullanılabilecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/binali_yildirim2_iha.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/basabakan-yildirim-konusuyor-2188799/"]

 

[old_news_related_template title="Son iki gün... Kredi kartı sahipleri dikkat! Bu sefer sandığınız haberler gelmeyecek" desc="Kredi kartı ile ilgili uyarı haberi BDDK'dan geldi. BDDK'nın kredi kartlarını internet alışverişlerine kapatmasına iki gün kaldı. Bankalar vatandaşlara kartlarının online harcamalara açık olmasını isteyip istemediklerini soracak. Onay yaptırmayan kredi kartı kullanıcıları 1 Şubat 2018 tarihinden sonra kartlarını internetten alışverişte kullanamayacaklar. Peki kredi kartları internetten alışverişe nasıl açtırılacak?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/kredi-karti.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/son-iki-gun-kredi-karti-sahipleri-dikkat-bu-sefer-uzatma-haberleri-gelmeyecek-2195412/"]