Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşları tık nefes devam ederken Avrupa da savını belirlemeye çalışıyor.  Çin, ABD’ye karşı ekstra yaptırımları görüşmek üzere Avrupa’yı da yanına çekmek istiyor. Bu çerçevede Çin Başbakanı Li Keqiang bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü.

Çin’in Berlin Başkonsolosu Zhang Ming Handelsblatt gazetesine yaptığı açıklamada görüşmenin yapıcı bir havada olacağını söyledi. Başkonsolos, “Çin ABD’nin ticaret savaşını durdurmak istiyor fakat el çırpmak için iki ele ihtiyaç var” diyerek Çin’in Avrupa Birliği’nin desteğini istediğini vurguladı.

reuters2

Ming, “ABD’ye yaptığının yanlış olduğunu göstermeliyiz” açıklamasında bulundu. Almanya ile Çin arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 186 milyar euro olmuştu. Bir önceki sene bu ticaretin hacmi 170 milyar euro idi.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada ülkeler arasında karşılıklı ticari adımların küresel ekonomi üzerinde etkisinin büyük olabileceği kaydedildi.

ic-reuters4

322 MİLYAR DOLARLIK ETKİSİ OLABİLİR


ABD hükümetinin ticaret açığını azaltmak amacıyla Çin, Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika'ya karşı uyguladığı vergi artışlarının küresel ticarete ilişkin gerilimleri artırdığı belirtildi.

Öte yandan şimdiye kadar ABD başta olmak diğer ülkeler tarafından atılan adımların, ülkelerin ekonomilerinin büyüklükleri dikkate alındığında ortaya çıkardığı etkinin henüz çok küçük olduğu hatırlatıldı. Buna rağmen ABD tarafından atılabilecek yeni gümrük vergisi artışlarının mevcut gerilimleri daha fazla artırarak, daha büyük bir ekonomik etki oluşturabileceği belirtildi.

ABD tarafından çelik ve alüminyum ithalatına karşı yürütülen soruşturma kapsamındaki önlemlerin ABD'de yeni araç ve parçalarına ilişkin olarak 322 milyar dolarlık bir etki oluşturabileceği belirtildi.