Türkiye'deki Şeker Fabrikalarının kuruluş çalışmaları 1840'lı yıllara kadar dayanıyor. Ancak uzun yıllarca büyük emekler verilerek kurulan şeker fabrikaları şimdilerde satılıyor. Cumhuriyet döneminde bin bir zorluklarla açılan şeker fabrikalarının kurulmasına Uşak'lı Molla Ömeroğlu Nuri Şeker öncülük etti. Biz de sozcu.com.tr olarak Nuri Şeker'in torunu olan ve şuan 74 yaşında olan Mehmet Şeker'e ulaştık. Şeker, fabrikaların satılmasına ilişkin duygularını şöyle anlatıyor; "İnsanlara nişasta bazlı şeker yedirecekler. Çıldırmamak elde değil"

KÖYLERDEN GÖÇ BAŞLAR

Özelleştirmeye tabi olan fabrikaların Cumhuriyet döneminin kazanımları olduğunun altını çizen Şeker, "Özelleştirmeyi olumsuz buluyorum. Nişasta bazlı şekerin kanser riski bulunuyor. Çiftçiler pancar yetiştiremeyecek ve köylerden göç edecekler." diye konuştu.

[old_news_related_template title="Türkiye'nin şeker fabrikaları özelleştiriliyor" desc="Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) 14 şeker fabrikasının satış yöntemiyle özelleştirilmesi için ihale açtı; ihaleler Nisan ayında yapılacak. Türkiye Şeker Fabrikası AŞ'nin kuruluşu 1933 yılına kadar uzanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads//2018/02/iecrop/alpullu-seker-fabrikasi-1-gidahatti-1_16_9_1519198588.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/turkiyenin-seker-fabrikalari-ozellestiriliyor-2236478/"]

DEDEM İHTİLAL YAPTI

Mehmet Şeker dedesi Molla Ömeroğlu'nun (Nuri Şeker) şeker konusunda ihtilal yaptığını söylüyor. Mehmet Şeker sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "1 haftadır burada dedemin fabrikasının mücadelesini veriyorum. Daha önceden de çok mücadele verdim. Ancak kimse dikkate bile almıyor. Attığım dosyaları inceleme gereğinde bile görmüyor. Torunu olduğum için ister istemez sahip çıkmak zorundayım. Ayrıca dedem şeker konusunda ihtilal yaptı. " ifadelerini kullandı.

[caption id="attachment_2248959" align="alignnone" width="880"]nh Nuri Şeker[/caption]

'DEDEM ÖLDÜĞÜNDE BEN 14 YAŞINDAYDIM'

Uşak şeker fabrikasının devletin olmadığını söyleyen Mehmet Şeker konuşmasını şu şekilde sürdürdü; "Uşak Şeker fabrikası devletin değildir. Uşak şeker fabrikası en az 50 bin köylünün ortak olduğu bir şirkettir ve özelleştirilemez. Dedem öldüğünde ben 14 yaşındaydım ve şuan 74 yaşındayım. Dedem Nuri Şeker'i o dönemde çekemeyen kişiler vardı. Hatta Avrupalılar o dönemde fabrikaya ortak olmak istediler ancak dedem müsaade etmedi. Hep köylüler kazanıp yapsın yesin derdi." ifadelerini kullandı.

2

ATATÜRK'Ü İKNA ETTİ

Dedesi Nuri Şeker'in bu fabrika için büyük zorluklar yaşadığını söyleyen Mehmet Şeker "Dedem Atatürk'e şeker konusunda çok şey anlattı. Adeta bu işin öncüsü oldu. Hatta bu konuda Atatürk'ü bile ikna etmiş bir adam." ifadelerini kullandı.

3

İZLE: ALPULLU ŞEKER FABRİKASI ÖNÜNDE ÖZELLEŞTİRME PROTESTOSU