İsveçli mobilya devi IKEA'nın kurucusu milyarder Ingvar Kamprad yaşamını yitirdi. Şirketin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, '20. yüzyılın en büyük girişimcilerinden' olarak nitelenen Ingvar Kamprad'ın Smaland bölgesinde bulunan evinde hayatını kaybettiği duyuruldu.



Kampard, 2017 yılının ilk çeyreği sonu itibariyle Bloomberg Billionaires Index hesaplamasında 41,6 milyar dolar servetiyle dünyanın en zengin 13. kişisiydi. 30 Mart 1926'da güney İsveç'te doğan Kamprad, beş yaşındayken komşularla kibrit satmaya başladı ve kısa süre içinde tohum, Noel ağacı süsü, kalem ve tükenmez kalem içeren envanterini çeşitlendirdi. Kampard IKEA mağazasını 1943 yılında açmıştı. IKEA'nın Türkiye'de Ankara, Bursa, İzmir ve İstanbul'da (Bayrampaşa ve Ümraniye) mağazaları bulunuyor.

[old_news_related_template title="Mobilya devi IKEA'ya şok soruşturma!" desc="Avrupa Komisyonu, mobilya devi IKEA hakkında vergi soruşturması başlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/ikea4.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/mobilya-devi-ikeaya-sok-sorusturma-2137622/"]

INGVAR KAMPRAD KİMDİR?

Ingvar Kamprad, 1926 yılında güney İsviçre’de dünyaya geldi. Çocukluğunu Agunnardy kasabası yakınlarındaki Elmtardy adlı çiftlikte geçirdi. Daha küçük yaşta bisikletiyle çevredeki komşulara kibrit satmaya başlayan Ingvar, kibritleri Stockholm’den ucuz bir fiyata toptan satın alıp onları tek tek satıyordu. Ucuz sayılabilecek bir fiyata satmasına rağmen tane başına yine de iyi kar etti ve kibritten sonra balık, yılbaşı ağacı süsleri, yem ve kalemler sattı.

IKEA NASIL KURULDU?

1943 yılında babasının ona verdiği hediyeyi kullanarak IKEA’yı kurdu ve bu isim altında satış yapmaya başladı. IKEA kısaltması adı ve soyadının baş harfleri (I.K.) ile büyüdüğü köy ve çiftlik adlarının baş harflerinden oluşur (Elmtaryd (E) ve Agunnaryd (A). IKEA markası altında kalem, cüzdan, resim çerçeveleri, saatler ve naylon çoraplar sattı ve bu satışları uygun fiyatlarda tuttu.

İki yıl sonra mobilya satışına da başlayan Kamprad, olumlu tepkiler aldı ve çizgisini genişletmiş oldu, bunu takibeden yıllarda mobilyalar için Almhult’da bir mağaza açtı, ve 1950’lerin başında tamamen ev mobilyalarına odaklandı. Mağazanın açılması IKEA’nın dönüm noktası oldu çünkü ilk defa insanlar, mobilyaları sipariş etmeden önce onları görüp dokunabilme fırsatı elde ediyorlardı. Böylece kaliteyi düşürme riskine rağmen rakiplerle girilen fiyat savaşlarında, fonksiyonlu, kaliteli mobilyaları ve uygun fiyat politikasıyla ön plana çıktı. Rakiplerden gelen baskılarla ve tedarikçilerin boykotları sonrasında 1955 yılında IKEA kendi mobilyalarını dizayn etmeye başladı.

Okuma güçlüğü çeken Kamprad, 1976’dan itibaren İsviçre’de Epalinges’de yaşamaya başladı. Yerel bir televizyonda yer alan röportajına göre Ingvar, on beş yıllık bir araba kullanıyor, sadece ekonomi sınıfında uçuyor ve IKEA’daki çalışanlarına her zaman kağıdın her iki tarafını da kullanmalarını öğütlüyordu.