Cumhurbaşkanlığı devlet harcamalarının önümüzdeki dönem yol haritasını gözler önüne koyan, ‘2019-2021 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları’ genelgesini yayımladı. Bu genelge önümüzdeki yıllarda kamunun harcama davranışları üzerine önemli ipuçları içeriyor. 90 maddeden oluşan plana göre kamu harcamalarında aciliyeti olan yatırımlara öncelik verilecek. İşte 90 maddelik genelgede öne çıkan 8 başlık:

1) GAP VE DAP ÖNCELİKLİ


İlk etapta GAP, DAP, KOP ve DOKAP projelerindeki önceliklendirilmiş işler ele alınacak.

2) BİR SÜRE KAMU YATIRIMLARINI ÖZEL SEKTÖR YAPMAYACAK


Kamu yatırımları bir süre özel sektör tarafından gerçekleştirilmeyecek.

3) YATIRIMLAR CİNSİYETE DUYARLI OLACAK?


Kamu yatırım projelerinin toplumsal cinsiyete duyarlı olarak gerçekleşeceği açıklandı. Toplumsal cinsiyete duyarlı kavramı ise, ‘Kadın ve erkeklerin farklılaşan ihtilaçları ve önceliklerine duyarlı’ olarak tanımlandı. Yatırımların kadınların güçlenmesine katkı sağlayacak şekilde uygulanacağı belirtildi.

4) TEMELİ ATILMIŞLAR DEVAM EDECEK


2019 yılında temeli atılmış projeler devam edecek, daha iyi kullanım için alt yapı projeleri yenilenmeye devam edecek. Afet risklerinin azaltılması projeleri devam edecek.

5) 3. HAVALİMANI METROSU ÖNCELİKLİ


Demiryolu sektörünün öncelikleri arasında: Sabiha Gökçen-Yavuz Sultan Selim Köprüsü 3. Havalimanı-Halkalı hattı, Ankara-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar-İzmir Yüksek Hızlı Tren projeleri ile Sivas Erzincan Demiryolu projesinin ikinci hat yapımı öncelikli olacak.

6) YÜZDE 75'İ BİTEN HASTANE TAMAMLANACAK


Sağlık yatırımları: Yüzde 75’i bitmiş hastaneler tamamlanacak. Mevcut hastanelerin donanımları konacak.

7) YENİ VALİLİK BİNASI YOK


Zorunlu haller dışında yeni bakanlık ve valilik binası kiralanmayacak satın alınmayacak.

8) TAŞIT ALMAK İSTEYEN FORM DOLDURACAK


Taşıt almak isteyenler talep formu dolduracak. Talep formunda talep eden kurumu mevcut taşıt durumu ve araçların kiralanması durumunda da olası maliyeti de hesaplaması istenecek.

[old_news_related_template title="Son dakika: Resmi Gazete'de yayınlandı 'Zorunlu haller dışında yeni proje alınmayacak'" desc="Cumhurbaşkanlığı '2019-2021 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları' kapsamında Resmi Gazete'de bir genelge yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada fiyat istikrarını korumanın temel düşünceleri olduğunu vurguladı. Erdoğan, 'Zorunlu haller dışında yatırım programına yeni proje alınmayacak' ifadelerini kullandı. Proje ödeneklerinde devam eden projelerden acil olanlara ödeme yapılmasına öncelik verilecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/erdogan-aa-2_16_9_1539235095.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/cumhurbaskani-erdogandan-ekonomi-genelgesi-2673782/"]