2019 yılı bütçe yasa teklifine göre, önümüzdeki yıl vatandaşa 6 milyar 165 milyon lira trafik cezası, 4.7 milyar lira da vergi cezası kesilecek. Alkollü içeceklerin vergisine de yüzde 24’e varan yüksek oranlarda zam gelecek. Alkollü içkilerin ÖTV’sinden bu yıl 10 milyar 550 milyon lira gelir hedefleniyordu. Ancak sene ortasında yapılan zamlar sonucu, ÖTV geliri yıl sonunda 12 milyar 354 milyon liraya çıkacak.

19ekimvergicezagraf-1

Önümüzdeki yılın bütçesine ise alkollü içkilerden elde edilecek ÖTV geliri olarak, 15 milyar 309 milyon liralık hedef konuldu. Bu tutar, gelecek yıl alkollü içeceklere yüzde 24’lere varan oranlarda ÖTV zammı yapılacağını gösteriyor. 2019’da dayanıklı tüketim mallarının ÖTV’sindeki yüzde 47.6’lık artış hedefi de dikkat çekti.
Bütçe yasa teklifi, kaynak sağlayabilmek için hem vergi hem de cezaların büyük ölçüde artıracağını gösteriyor. Trafik para cezalarını arttıran kanunun ardından, bu yasa sayesinde vatandaşa ne kadar trafik cezası kesilmesinin planladığı da netleşti. Buna göre bu yıl toplam 2 milyar 956 milyon lira olan trafik para cezası gelirlerinin gelecek yıl yüzde 92 gibi olağanüstü düzeyde artarak 6 milyar 165 milyon liraya çıkacağı hesaplandı. Bu büyük artış, önümüzdeki yıl araç sahiplerinin yüklü tutarlarda ceza ödemek zorunda kalacağını işaret ediyor.

LOJMAN SATIŞINDAN 1.6 MİLYAR


Önümüzdeki yıl devlet vatandaşa 4 milyar 725 milyon lira da vergi cezası kesecek. Bu tutar, 2018’de beklenen 2.9 milyar liralık vergi cezasının yüzde 60 üzerine çıkacağını gösteriyor. Önümüzdeki yıl devletin keseceği toplam ceza ise 12.1 milyar lirayı aşacak. Bütçe verileri, kamu lojmanlarını satışa çıkaran iktidarın önümüzdeki yıl memurun lojmanını satıp 1 milyar 625 milyon lirayı kasaya koymayı planladığını da ortaya koydu. Bu yılın bütçesinde lojman satış gelir hedefi sadece 5 milyon liraydı. Önümüzdeki yıl sosyal tesislerin satışından ise 3 milyon lira gelir bekleniyor. Bu yıl şans oyunlarından 1 milyar lira gelir beklerken yıl sonunda gelirin 1.2 milyar liraya çıkacağını hesaplayan iktidar önümüzdeki yılın gelir tahminini bu kalemde de yüzde 16.3 artırarak 1.4 milyar liraya yükseltti.

AKARYAKITA VERGİ ZAMMI YOK


Bu yıl enflasyonun daha fazla yükselmemesi için akaryakıt üzerindeki ÖTV oranları eşelmobil sistemiyle dengelenip zamma izin verilmemişti. Bu yöntemin bütçede yaklaşık 11 milyar lira civarında gelir kaybına yol açacağı, 68.4 milyar lira gelir beklenen petrol ve doğalgaz ÖTV’sinden bütçeye sadece 57.2 milyar lira para gireceği hesaplandı. Önümüzdeki yılın bütçesine, neredeyse 2018 gelir hedefi kadar, yani 68 milyar 748 milyon lira gelir tahmini yazıldı. Bu durum, doğalgaza yapılan zam da dikkate alındığında, akaryakıta ilave vergi artışı yapılmayacağını, eşelmobil sistemine bir süre devam edilebileceğini gösteriyor. Önümüzdeki yıl özellikle dayanıklı tüketim mallarının ÖTV’sindeki yüzde 47.6’lık artış hedefi de dikkat çekti.