Gebze’deki arazide geçmişte Fatih Sultan Mehmet’in kabrinin bulunduğu ve otağının da burada kurulduğu için SİT alanı olduğu belirlendi. Sayıştay hazırladığı DMO raporunda, “Tarihi ve manevi değeri olan araziler bu şekilde tahsis edilmemeli” diyerek tahsisi yapan Milli Emlak’ı uyardı. Fatih’in kabri halen, Fatih Camii’nde bulunuyor.

2007 yılında DMO’nun Afyon, Isparta, Samsun, Tekirdağ, Sivas, Konya, Kayseri, Zonguldak bölge müdürlükleri kapatıldı. Buralardaki taşınmazlar ile Ankara ve Sakarya’da DMO’ya ait bazı gayrimenkuller Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Bunun karşılığında da Gebze-Çayırova bölgesinde bulunan arazi DMO Genel Müdürlüğü’ne verildi. Ancak tahsis edilen bu arazide Fatih Sultan Mehmet’in otağının kurulduğu ve kabrinin de geçmişte burada bulunması nedeniyle bölgenin SİT kapsamında olduğu belirlendi. Sayıştay, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:

"MAHSUBEN VERİLDİ"


“Maliye Bakanlığı mülkiyetinde iken DMO’ya başka bölgelerde bulunan arazilerine mahsuben verilen Kocaeli İli Gebze İlçesi ayırova Mahallesi 89 pafta 4 ada 40 No’lu parsel 195 bin 764 metrekare yüzölçümlü taşınmazın SİT alanı olduğunun ortaya ıkması ve bu alana işletme kurulmasının mümkün bulunmaması nedeniyle, sağlıklı ve güvenli bir üretim tesisinin kurulması çin üretim yapmaya uygun ihtiyaç duyulan arazinin Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden talep edilmesi önerilir.”