Kadın çalışanların ilk defa sigorta tescil tarihinden itibaren doğan çocukları için borçlanma yapma hakları bulunmaktadır. Erkeklerde askerlik borçlanmasının benzeri olan doğum borçlanması nedir? Doğum borçlanması kaç gün yapılır? Doğum borçlanmasının şartları nelerdir? Doğum borçlanması nasıl hesaplanır? Merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz...

Hamilelik veya doğum nedeni ile işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır mı?


DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?


Doğum borçlanması, sigortalı kadınların doğum nedeniyle çalışamadıkları süreleri borçlanmak için kullanabilecekleri bir haktır. Borçlanılan süreler, emeklilik yaşını ve emeklilik maaşını artırır. Kadın çalışanlara sigorta, bağkur ya da diğer kapsamlardaki başlangıç tarihinden sonra doğan çocukları için gün borçlanması yaparak bu günleri hizmetten saydırmasına olanak sağlayan bir haktır. Sigortalılık statüsü fark etmeksizin bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması yapma hakkına sahiptir. 4/a’lı, 4/b’li ve 4/c’li, yani SSK’lı, Bağ Kur’lu ve Emekli Sandığı mensubu bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması yapabilir.

MUTLU ANNE, ZEKİ ÇOCUK DEMEK


DOĞUM BORÇLANMASI ŞARTLARI NELERDİR?



  • Sigortalı kadın olmak,

  • Doğumdan önce sigortalı olmak,

  • Doğumdan sonra en geç iki yıl içinde başvuru yapmak,

  • Doğum nedeniyle çalışamadıkları süreler için borçlanma yapmak.


DOĞUM BORÇLANMASI KAÇ GÜN YAPILIR?


Doğum borçlanması, sigorta giriş tarihinden sonra doğan en fazla 3 çocuk için yapılır. Doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede anne adına prim ödenmemiş olması koşulu ile doğum tarihinden sonraki 24 aylık süre borçlanılabilir. Yani her çocuk için 720 güne kadar doğum ödemesi yapılabilir.

ÇOCUKLARA DİSİPLİN NASIL VERİLİR?


2023 DOĞUM BORÇLANMASI HESAPLAMA (NE KADAR?)


2023 Doğum borçlanması, günlük brüt asgari ücretin %32'sinden az ve 7,5 katını geçmeyen süreler için yapılabilir. 2023 yılı için günlük brüt asgari ücret 13.414,50 TL'dir. Bu nedenle, doğum borçlanması için günlük en az borçlanma bedeli 143,08 TL'dir.

DOĞUM BORÇLANMASI DURUMUNDA TAKSİT VAR MI?


Doğum borçlanması, sigortalı kadınların doğum sonrasındaki belirli bir süreyi borçlanarak emeklilik yaşını öne çekmesine veya emeklilik maaşını artırmasına olanak sağlayan bir haktır. Doğum borçlanması bedelinin aylara bölünüp taksitle ödenmesi mümkün değildir. Ancak borçlanma bedelinin tamamının değilde bir kısmının ödenmesi halinde ödenen tutarın karşılığı kadar gün kazanılır. Sonradan yapılan yeni doğum borçlanması başvurularında bu ödenen günler düşülür.


Doğum borçlanması bedellerinin 1 ay içinde ödenmesi kolay değildir. Çünkü, 2 doğum borçlanması için çıkan rakam 10.000 liranın üzerindedir. Böyle büyük bir tutarın herkes tarafından tek seferde ödenmesi mümkün olmayacaktır. Bu nedenle banka kredilerine yönelen çok fazla kişi vardır.


Banka kredileri ile doğum borçlanması yapmak için bankaya başvuruda bulunmanız gerekir. Banka, doğum borçlanması bedelini sizin adınıza SGK'ya ödeyecek ve siz de bankaya taksitli olarak ödeme yapacaksınız.


Doğum borçlanması taksitli ödeme hakkında daha fazla bilgi için SGK'nın web sitesini ziyaret edebilir veya bankanızla iletişime geçebilirsiniz.



DOĞUM BORÇLANMASI NASIL VE NEREYE YAPILIR?


İlk defa 5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile mülga 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanununa tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak, Kamu görevlileri (eski kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresine borçlanma talep dilekçesiyle başvuruda bulunarak doğum borçlanması yapabileceklerdir.

Kurum tarafından hesaplanan prim borcunun kişiye tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

[old_news_related_template title="Erken emeklilik hangi şartlarda olur? Doğum borçlanması, askerlik borçlanması ve yaştan emeklilik..." desc="Erken emekli olmak için gerekli şartlar nelerdir? Milyonlarca insanı ilgilendiren emeklilik şartları bazı durumlarda değişebiliyor. Kadınlara doğum borçlanması, askerlik borçlanması ya da kısmi emeklilik vb... İşte erken emeklilik şartlarıyla ilgili bilmeniz gerekenler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/iecrop/emekli-dha_16_9_1522407584.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/erken-emeklilik-hangi-sartlarda-olur-dogum-borclanmasi-askerlik-borclanmasi-ve-yastan-emeklilik-2320036/"]

[old_news_related_template title="İsteğe bağlı sigorta kaç yıl ödenir? İsteğe bağlı sigorta primleri ne kadar?" desc="Bir işte sigortalı olarak çalışmayan kimseleri, prim ödemeleri koşuluyla sigortalayan sigorta türüne isteğe bağlı sigorta denir. İsteğe bağlı sigorta kaç yıl ödenir? İsteğe bağlı sigorta primi ne kadar? İşte tüm detayları ile isteğe bağlı sigorta..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/para-2-iha_16_9_1525151860.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/istege-bagli-sigorta-kac-yil-odenir-istege-bagli-sigorta-primleri-ne-kadar-2380720/"]

[old_news_related_template title="Ev hanımlarına emeklilik şartları nelerdir? Başvuru detayları(Evde el sanatları ile uğraşan kadınların sigortalılığı)" desc="Yeni kanun tasarısına göre; öngörülen şartları sağlayan başkasının yanında çalışmayan ev kadınları, düşük primlerle isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı elde edebiliyor. Peki, ev hanımlarına emeklilik şartları nelerdir? Başvuru detayları ve evde el sanatları ile uğraşan kadınların sigortalılığı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/05/iecrop/ev-hanimi-shutter_16_9_1525415245.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/ev-hanimlarina-emeklilik-sartlari-nelerdir-basvuru-detaylarievde-el-sanatlari-ile-ugrasan-kadinlarin-sigortaliligi-2386634/"]