Dolar ne kadar oldu? Euro ne kadar? Gündemdeki tüm gelişmeler doları etkiliyor, doların yükselişi ise birçok şeyin fiyatını doğrudan etkiliyor. Doların ne kadar olduğunu merak eden vatandaşlar, dolardaki son durumu ilgiyle araştırıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "ekonomik savaş" söylemi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı "ekonomide yeni yaklaşımın" piyasalarca tatmin edici bulunmaması ve ekonomiye güvenin sarsılmasının yanı sıra ABD'nin ek gümrük vergisi açıklamasıyla TL bugün dolar karşısında 2001 başından bu yana en sert günlük düşüşünü kaydederek, tarihi zirve olan 7'yi test etti. İşte Dolar/TL ve Euro/TL'de son gelişmeler...

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 6,4053/6.4104'ten işlem görüyor. Euro/TL ise 7.3166/7.3323 seviyesinde bulunuyor." image="" day="10" month="AĞU" hour="18" minute="40" width="" height=""]

TL'nin yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 34'ü aştı.Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün akşam Rize'de yaptığı kısa hitapta ekonomi ile ilgili çeşitli kampanyalar sürdürüldüğünü söyleyerek, "Onların dolarları varsa bizim de halkımız, hakkımız, Allah'ımız var" dedi.

Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 22.11, iki yıllık gösterge tahvilin faizi ise yüzde 24.8 ile tarihi zirveyi gördü. Tarihi zirvenin görülmesiyle TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 20'yi aşarken, haftalık kayıp yüzde 27, yılbaşından buyana kayıplar ise yüzde 45'e ulaştı.


Bir bankanın döviz masası müdürü, "Türkiye ekonomisine ilişkin güven unsuru sarsılmış durumda. İyi niyet beyanı ile düzelecek durumda değiliz. Piyasa siyasilerin gerçeğin farkında olmadığını fiyatlıyor. Bugün siyasilerin açıklamalarına bakarsak satış baskısını durdurabilecek herhangi bir söylem göremiyoruz" dedi ve ekledi:

"Ne tek başına ABD yaptırımı ne tek başına bir makro denge ne de TCMB'nin gerekli adımları atmakta geç kalması tek başına etkili. Bunların yanı sıra siyasilerin piyasa gerçeklerini 'ülkenin verdiği bir savaş' olarak yorumlaması en büyük sorun. Güven unsurunu yeniden tesis etmek için siyasilerin çıkıp piyasa gerçekleriyle yüzleşmesi gerekiyor. Bu yüzleşmenin maliyeti ise adım atılmadığı her gün daha da artıyor. "

'TAHVİLLERDE CİDDİ SATIŞ BASKISI VAR'


Sozcu.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı ABD ile ilişkilerin piyasayı belirleyen unsur olduğunu söyledi. Nalbantlı sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "ABD ile ilişkilerdeki problem yaptırım uygulanacağı beklentileri ile kurda yeni zirveler görmeye devam ediyoruz. Kurda likidite düşük olduğundan dolayı aşağı yukarı sert hareketler oluyor. Ayrıca uluslararası tahvillerde de ciddi satış baskısı var. Hem Türk bonoları, hem bankaların çıkardığı tahviller ciddi yükseliş halinde. Küresel piyasalarda da dolar yükseliyor. Dolar endeksi 96’nın üzerine yerleşiyor. Şuanda teknik seviye olarak bir şey söylemek zor. Tansiyonun düşürülmesi için adımlar atılması gerekiyor" diye konuştu.

REUTERS-SOZCU.COM.TR


[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu'ndan 'dolar açıklaması'" desc="CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, döviz kurlarındaki yükseliş ile ilgili olarak hükümete yüklendi. Kılıçdaroğlu, 'Türk Lirası, Dolar karşısında mum gibi eriyorsa bu yönetimde basiretsizliğin sonucudur.' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/kilicdaroglu-foto-iha-1_16_9_1533910627.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/kilicdaroglundan-dolar-yorumu-2568238/"]