Piyasalarda Türkiye-ABD ilişkilerindeki iyileşme paralelinde Halkbank konusundaki gelişmeler, İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, ABD faiz kararları, ticaret savaşları ve Brexit süreci yön belirleyici unsurlar olarak takip ediliyor.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 5.2396/5.2471'den, Euro/TL 5.9654/5.9712'den işlem görüyor." image="" day="26" month="KAS" hour="11" minute="27" width="" height=""]

Petrol fiyatları cuma günkü sert kaybın ardından toparlanmaya çalışsa da, küresel talep görünümü ve finansal piyasalardaki zayıf seyir fiyatlar üzerindeki baskının devam edeceğine işaret ediyor.

Küresel çapta artan petrol arzı ve talepteki artışın yavaşlaması petrol fiyatları üzerinde baskı yaratıyor. Talep büyümesindeki yavaşlama nedeniyle gelecek yıl petrol piyasasında arz fazlası oluşması bekleniyor.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli fiyatı yüzde 1.6 artışla 59.71 dolara çıktı. Bu yükselişe rağmen petrol fiyatları Kasım başından bu yana yüzde 20'nin üzerinde düşüş kaydetti. Petrol Kasım'ı bu seviyelerden kapatırsa 2014 sonlarından bu yana en büyük aylık düşüşü kaydetmiş olacak.

YEREL SEÇİME İLİŞKİN FİYATLAMA OLUŞMADI


Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Petrol fiyatlarındaki sert düşüş, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında belki de tek petrol ithalatçısı ülke olmamız nedeniyle TL pozitif. Henüz piyasalarda yerel seçime ilişkin bir fiyatlama oluşmasa da yerel seçimlere yönelik ittifak süreci de yakından takip ediliyor" dedi.

Bankacılar petrol fiyatlarındaki düşüşün enerjide neredeyse tamamen dışa bağımlı olan Türkiye ekonomisi için avantaj olduğuna dikkat çekiyorlar. Bankacılar Türkiye'nin enerji faturasındaki azalış ve dolayısıyla cari açıktaki düşüşün, şirketlerin üretim maliyetleri ve manşet enflasyona doğrudan etkisine dikkat çekiyorlar.

Bankacılar Türkiye'nin ithalatçı konumu nedeniyle petrol fiyatı düşüşünün tüm makro dengeler ve TL pozitif olarak özetliyorlar.

İTTİFAK ARAYIŞLARI YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR


Piyasalarda iç siyasi gündem de yakından izleniyor. Yerel seçim öncesi ittifak arayışları henüz seçim fiyatlamasına yönelik bir sürecin başlamadığı piyasalarda yakından takip ediliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan partisinin yerel seçimler için 14'ü büyükşehir olmak üzere toplam 40 ilin belediye başkan adaylarını açıklarken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Ankara, İstanbul ve İzmir'de aday çıkarmayarak AKP adaylarını destekleyeceklerini bildirdi.

AKP'nin bu üç il için belirlediği adaylarının bu hafta ya da Erdoğan'ın Güney Amerika ziyareti sonrasında açıklaması bekleniyor.

Öte yandan, 31 Mart seçimleri için muhalefet kanadında da CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi arasında da işbirliğine yönelik teknik düzeydeki görüşmelerin bu hafta devam etmesi bekleniyor.

14947280

Küresel piyasalarda tatil dönemi alışverişlerinin şirket bilançolarını destekleyeceği beklentisi iyimserliğe neden olurken petrol fiyatlarındaki düşüş ise küresel ekonominin görünümü hakkındaki endişeleri canlı tutuyor.

ABD ile Çin'in liderlerinin Cuma günü yapacakları, ülkeleri arasındaki ticaret anlaşmazlığını ele almaları beklenen görüşme öncesinde yatırımcıların temkinli oldukların görülüyor.

Görüşmede tarafların ortak bir noktada anlaşıp anlaşmadığı izlenecek. Anlaşma sağlanamaması halinde ABD Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründe yüzde 10 olan gümrük vergisini gelecek yıl başlarında yüzde 25'e yükseltecek.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvil Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.95 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz ise Cuma günü işlem gerçekleşmemişti.

REUTERS


[old_news_related_template title="Bugün çeyrek ve gram altın fiyatları ne kadar oldu?" desc="26 Kasım 2018 altın fiyatları belli oldu. Kasım ayına durgun başlayan altın fiyatlarında ufak hareketlenmeler var. Çok dik bir yükseliş ya da düşüş görülmeyen gram altın ve çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu? Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gramı yüzde 0,38 azalışla 208,20 liradan işlem görüyor. Peki diğer altın türlerinde durum ne? Cumhuriyet altını kaç TL? Yarım altın ne kadar? İşte güncel altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/altin-fiyatlari3-1_16_9_1543205753.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/altin-fiyatlari-kasim-ayinin-son-haftasina-nasil-basladi-bugun-ceyrek-ve-gram-altin-fiyatlari-ne-kadar-oldu-2759035/"]