ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yönü açısından belirleyici olarak görülen ve terör örgütleriyle bağlantılı olduğu iddiasıyla yargılanan ABD'li rahip Andrew Brunson hapis cezası aldı ancak tutuklu olduğu süre göz önüne alınarak Cuma günü serbest bırakıldı.

Oldukça yakından takip edilen bir gündem maddesi olan davanın sonuçlanması ve Brunson'ın serbest bırakılması önemli bir riski ortadan kaldırırken, önümüzdeki dönemde Türkiye-ABD ilişkilerinin nasıl şekilleneceği piyasalar için yön verici olacak.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu? " desc="Dolar/TL 5.7847/5.7878'den, Euro/TL ise 6.7643/6.7748'den işlem görüyor." image="" day="15" month="EKİM" hour="14" minute="36" width="" height=""]

 


Diğer taraftan küresel gelişmeler ve risk iştahının seyri de izlenecek.

Bir bankanın döviz işlemcisi, "Brunson kararı, mahkeme öncesinde fiyatlara girmiş olduğundan, karardan sonra TL'de daha fazla değer kazancı gözlemedik. Karar piyasa beklentisine paralel çıktığından sonrasında volatil hareketler gördük. Bundan sonra piyasa ekonomideki gelişmelere, en yakında ise 25 Ekim'deki PPK toplantısına odaklanacaktır. Halkbank konusunun da henüz nasıl sonuçlanacağını bilmiyoruz. Önemli bir riski atlattık ama diğer riskler halen devam ettiği için dolar/TL'de çok hızlı bir aşağı hareket görmeyebiliriz. Bu noktada mevcut seviyelerden lokal talebinin gelip gelmeyeceği de önemli olacak. Aşağıda 5.80 seviyesi önemli, yukarıda ise 5.95 izlenecek" dedi.

[old_news_related_template title="Altın fiyatlarında güncel durum... Çeyrek ve gram altında yeni haftanın güncel rakamları" desc="Altın fiyatlarında güncel rakamlar hem altın yatırımcısı tarafından hem de altın almayı planlayanlar tarafından merak ediliyor. Altının gramı haftanın son gününde 231 lira seviyelerinde dengelenirken, çeyrek altın fiyatı merak konusu oldu. İşte gram, yarım, çeyrek altın fiyatlarında son durum..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/altin-iha-6_16_9_1532851183_16_9_1539583446.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/altin-fiyatlarinda-guncel-durum-dusus-yasayan-ceyrek-ve-gram-altin-kac-lira-oldu-2680651/"]

ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yönü açısından belirleyici olarak görülen ve terör örgütleriyle bağlantılı olduğu iddiasıyla yargılanan ABD'li rahip Andrew Brunson hapis cezası aldı ancak tutuklu olduğu süre göz önüne alınarak Cuma günü serbest bırakıldı.

Türkiye'de 20 yıldan uzun süredir yaşayan Brunson iki yıl önce PKK ve hükümetin 2016'daki darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen cemaati ile bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklandıktan sonra bu yıl Nisan ayında yargılanmaya başlanmıştı. Yargılanması ABD Başkanı Donald Trump'ın sert tepkisine yol açan Brunson, Temmuz ayında adli kontrol şartıyla ev hapsine alınmıştı. Ancak yargılama ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamasına da yol açmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Brunson'ın serbest bırakılmasının Türkiye ile olan ilişkilerinde iyileşme adına "çok önemli bir adım" olduğunu söyledi ancak Brunson'ın serbest bırakılması için Türkiye ile anlaşma yapıldığı iddiasını reddetti.

Trump açıklamalarında Türkiye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması hakkında herhangi bir taahhütte bulunmadı, ancak son iki aydır iki ülke arasındaki "sert ilişkilerin" sona ermesinden memnun olduğunu beyan etti.

Önceki haftayı 6.10 seviyesinin üzerinde tamamlayan dolar/TL geçen hafta boyunca Brunson'ın serbest bırakılabileceği ve bu sürecin ABD-Türkiye ilişkilerini olumlu etkileyeceğine yönelik beklentilerle aşağı yönlü bir seyir izledi.

Brunson kararı tahvil faizlerine de olumlu yansıdı.

Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Perşembe günü spot kapanışta ortalama yüzde 19.95, valörde son işlemde ise yüzde 20.07 seviyesindeydi. Cuma günü ise spot kapanışta ortalama yüzde 19.68, valörde son işlemde yüzde 19.06 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Perşembe günü spot kapanışta ortalama yüzde 27, Cuma günü ise spot kapanışta son işlemde yüzde 26.8 seviyesindeydi.

REUTERS