BIST 100 endeksinde ise yatay bir açılış öngörülüyor. Dolar başlıca para birimleri karşısında kazanımlarını azaltırken, yatırımcılar ABD'de faiz oranlarının artırılma hızına ilişkin ipuçları için Powell'ın ilk kongre konuşmasını bekliyorlar.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 4.8419/4.8437 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise 5.6741/5.6767'den işlem görüyor" image="" day="17" month="TEM" hour="09" minute="12" width="" height=""]

Powell bugün TSİ 1700'de Senato Bankacılık Komitesi'nde ekonomi ve para politikasına ilişkin açıklama yapacak, yarın ise aynı saatte ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde konuşma yapacak.

Ticaret konusunda temkinli olmaya dair herhangi bir önerinin piyasanın risk iştahına zarar vermesine rağmen, Powell, Fed'in kademeli parasal sıkılaştırma politikasını yeniden teyit edebilir.

Ayrıca saat 16.15'te ABD sanayi üretimi ve kapasite kullanımı verileri açıklanacak.

Yurtiçinde ise bugün Mayıs ayı sanayi üretim verisi açıklanacak. Ayrıca Perşembe günü açıklanacak olan TCMB beklenti anketi bekleniyor.

[old_news_related_template title="Güncel altın fiyatları 17 Temmuz: Bugün gram altın ve çeyrek altın fiyatı ne kadar oldu?" desc="Altın fiyatları dalgalanmasını sürdürüyor! Bugün çeyrek altın fiyatı kaç lira? Altının gram fiyatı ne kadar oldu? soruları da daha sık sorulmaya başladı. Merkez Bankası müdahalesi ve yeni kabinenin etkileri sürerken altın fiyatlarında küçük kıpırdanmalar oluyor. Geçtiğimiz aylarda altının gramındaki artış yatırımcısının yüzünü güldürmeyi başarmıştı. Bugün serbest piyasada gram altın 193,52 liradan alınırken, 193,56 liradan satılıyor. İşte 17 Temmuz Salı 2018 Kapalıçarşı'da güncel altın fiyatları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/07/iecrop/altin-2-iha_16_9_1528092744-2_16_9_1531801711.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/guncel-altin-fiyatlari-17-temmuz-bugun-gram-altin-ve-ceyrek-altin-fiyati-ne-kadar-oldu-2524320/"]

Ziraat Yatırım'ın notunda gelişmekte olan ülke kurlarının yatay olduğu belirtilerek, "TL de bu sabah net bir yön bulmakta zorlanırken, BIST100 endeksi güne yatay bir görüntüyle başlayabilir" denildi.

Dün ağırlıklı 4.84-4.85 civarında hareket eden, saat 1650'de ise 4.8275/4.8331 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 0901'de 4.8464/4.8549 seviyesinde işlem görüyor.

AHL Forex'in notunda Fitch'in not indiriminin geçen hafta fiyatlanmış olması nedeniyle kurda sert hareketler oluşmadığı belirtilerek, dün sakin seyrin korunduğu dolar/TL'de bugün FED başkanı Powell'ın konuşmalarının dolar bazlı fiyatlamalarda hareketliliği artırabileceği belirtildi.

Notta, "Kurda 4.84–4.82 bölgesi üzerindeki takibimiz sürüyor. Bu seviye üzerindeki kalıcılığın devamında yaşanacak yükselişlerde 4.88, 4.8920 ve 4.9350 direnç seviyeleri sırasıyla test edilebilir. 4.82 altına bir geçişte ise 4.77 yeniden bir yükselişin başlaması itibariyle takip edilecek önemli destek seviyesi olacaktır. Euro/TL'nin de genel görünüm itibariyle 5.50 üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü hareketini sürdüreceğini düşünüyoruz" denildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ekonominin makro istikrarını bozucu risklerin artmasını gerekçe göstererek Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürdü ve BB+'dan BB'ye indirdi. Görünümü ise "durağan"dan "negatif"e çevirdi. Böylece Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir düzeyin iki altına geldi. Cuma günü Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürmesi ardından ilk tepki olarak 4.89 seviyesine yaklaşan dolar/TL, dün genel olarak sakin bir seyir izlemişti.

Öte yandan Moody's dünkü raporunda Türk bankalarında sorunlu kredi miktarının Haziran'ın son haftasında sert artış kaydettiğine dikkat çekerek, sorunlu kredilerde ani artışın bankaların kredi notu açısından olumsuz olduğunu belirtti. Bu gelişmeler her ne kadar sakin bir seyir izlense de TL'nin performansının benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde kalmasına neden oldu.

Piyasalar bu noktada önümüzdeki dönemde Moody's ve S&P'nin de kredi notuna ilişkin değerlendirmelerini izleyecek.

Ana resimde ise piyasalar Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçmesiyle birlikte başlayan yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğini takip ediyor.

Albayrak geçen hafta "hiç olmadığı kadar etkin" bir Merkez Bankası'nın, yeni dönem politikalarının temel hedefleri arasında yer alacağını belirterek enflasyonun en kısa sürede önce tek haneye, ardından hedeflerine gerilemesi için adımları atacaklarını da söylemişti.

Bankacılar Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından verilen mesajların piyasaları ilk etapta sakinleştirdiğini belirtse de söylemlerin yeterli olmadığına, uygulamaların görülmek isteneceğine dikkat çekiyor.

Bu çerçevede piyasalar yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğini ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu'nun yapısının yanı sıra Merkez Bankası'nın 24 Temmuz'daki faiz kararını da izliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz açıklamalarının ardından geçen hafta 4.9767 ile tarihi zirveyi test eden dolar/TL, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın enflasyonun düşürülmesi ve TCMB'nin bağımsızlığına vurgu yapan açıklamalarının ardından bir ara sert gerilese de kalıcı olamadı.

Tahvil bono piyasasında da tahvil faizleri uzun süredir baskı altında. Analistlere göre bu baskının ana nedenleri ise enflasyonun geldiği seviyeler ve yükselişin devam edeceği endişeleri, seçim öncesi artan harcama trendi ve yeni ekonomi yönetimi ile uygulanacak politikalara yönelik endişeler oldu.

Bankacılara göre gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi geçen hafta yüzde 20.51 ile 10 yılın en yüksek seviyesine gelirken, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 18.85 ile tarihi zirvesini gördü.

Cuma günü valörde son işlemde yüzde 18.14 seviyesinde olan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün valörde son işlemde yüzde 18.36 seviyesindeydi.

Cuma günü son işlemde yüzde 20.21 seviyesinde olan gösterge 2 yıllık tahvil faizi ise spot kapanışta son işlemde yüzde 20.46 seviyesindeydi.

REUTERS